MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Mégsem lett dohányzásmentes ország – az adóbevétel miatt

Mégsem lett dohányzásmentes ország – az adóbevétel miatt

telex.hu /Fehér János

Körülbelül egymilliárd dolláros veszteséget jelentett az államháztartásnak a dohányzást tiltó törvény.

Új-Zéland új kormánya kukázta azt a 2022-es törvényt, amely fokozatosan a teljes dohányzásmentességhez vezetett volna az országban. Azt remélik, hogy a dohánytermékekből származó adóbevételekből tudják finanszírozni az adócsökkentést, írta a Guardian.

Az előző kormány terve az volt, hogy fokozatosan emelik a dohányzás korhatárát, és a 2009 januárja után született generációk már egyáltalán ne tudjanak legálisan cigarettát vásárolni. Az indoklás szerint ezzel évi több ezer, dohányzással összefüggő halálesetet lehetett volna elkerülni, miközben az egészségügyi ellátórendszer is dollármilliárdokat takarít meg.

A törvénynek más elemei is korlátozták volna a hozzáférést a cigarettához. Eleve csak trafikokban lehetett volna dohányterméket vásárolni, és hatezerről hatszázra csökkentették volna a trafikok számát. Emellett a nikotintartalom drasztikus csökkentését is előírták.

2024 júliusától kellett volna alkalmazni a törvényt, de ezt most megfúrta a választásokon győztes National és koalíciós partnere, a New Zealand First. Erre a pályára az utóbbi párt miatt kellett állniuk, mert elvetették, hogy külföldi vásárlók is visszatérjenek az ingatlanpiacra, így más forrást kellett találni az adócsökkentés finanszírozására.

Nicola Willis pénzügyminiszter azt mondta, körülbelül egymilliárd dolláros veszteséget jelentett az államháztartásnak a dohányzást tiltó törvény, míg Christopher Luxon miniszterelnök szerint a törvény hatályon kívül helyezésével elkerülték, hogy létrejöjjön a cigaretta feketepiaca és az ahhoz kapcsolódó bűnözés. Luxon azt ígérte, oktatással és más jogi lépésekkel fogják csökkenteni a dohányzók számát.

Egy egészségügyi szakértő, Lisa Te Morenga professzor szerint a dohányzásellenes törvény törlése nagy veszéllyel jár, főleg a maorik körében maradhat magas a halandóság, mert ott magasabb arányban vannak dohányzók.