MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Megrovás a francia kormánynak, jutalom a civileknek

Megrovás a francia kormánynak, jutalom a civileknek

hvg.hu

Elítélte Franciaországot a bíróság, mert nem tett a klímaváltozás ellen.

A francia kormány ellen pert indító nemzetközi szervezeteknek jelképes 1 eurós jutalmat ítélt oda a párizsi bíróság, és egyúttal megrótta a francia kormányt, hogy nem csökkentették a vállaltaknak megfelelően a kibocsátást.

Elítélte a párizsi bíróság Franciaországot, amiért „nem tett eleget a globális felmelegedésre tett vállalásainak, és nem csökkentette megfelelő mértékben az üvegházhatásúgáz-kibocsátást” – számolt be a döntésről a Guardian.

A francia kormányt több nemzetközi civil szervezet citálta bíróság elé, a történelmi jelentőségűnek is nevezett klímavédelmi per január második felében kezdődött. Több mint 2 millióan írták alá az ezt kezdeményező petíciót.

A bíróság ítélete szerint az „ökológiai kár kompenzációja” is elfogadható, és elrendelte, hogy a kormány legyen elszámoltatható a kár miatt, amit azzal okozott, hogy nem tett eleget a vállaltaknak. Két hónapot adott az érintetteknek, hogy ezt felmérjék.

Ugyanakkor szimbolikus 1 eurót ítélt meg minden, a perben résztvevő szervezetnek, amolyan erkölcsi jutalomként, hogy a közös érdeket tartják szem előtt.

A francia kormány írásban igyekezett védeni magát. Továbbra is visszautasítja a vádakat és arra kérte a bíróságot, ejtsék a kompenzációs kérést, mert állításuk szerint nem vonhatók ők egyedül felelősségre a klímaváltozás miatt, hacsak ők nem felelnek az egész világ kibocsátásáért.