Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Megrohamozták a bankokat

Megrohamozták a bankokat

bitcoinbazis.hu

A kanadai emberek az elmúlt néhány napban tekintélyes összeget vettek ki a bankokból.

A kanadaiak megvédik pénzügyi szuverenitásukat. Az emberek megrohamozták a bankokat, rengetegen akarják a bankszámlákról kivenni a pénzüket, miután a kormány bejelentette, hogy akár bírósági végzés nélkül is befagyaszthatja azokat.

Justin Trudeau-ra rájár a rúd. A kanadai kormányfő akármit is csinál, annak éppen az ellenkezője sül el. Még a múlt héten bejelentette, hogy a kormány a kamionosok tüntetésére válaszul életbe léptette az ún. vészhelyzeti törvényt, mely értelmében a tüntetők és az őket támogatók bankszámláit bírósági végzés nélkül befagyaszthatják. A törvény hatálya kiterjed a kriptovalutákra is, mellyel kapcsolatban a rendőrség bejelentette, hogy minimum 34 kriptovaluta-tárcát kell blokkolniuk.

A kanadai emberek válaszul megrohamozták a pénzintézeteket. A helyiek az elmúlt néhány napban tekintélyes összeget vettek ki a bankokból. Azt mondták, hogy a Justin Trudeau kanadai miniszterelnök által az elmúlt napokban bejelentett esetleges kormányzati intézkedést próbálják elkerülni.

A pénzmozgást James Melville, egy brit gazdasági újságíró vette észre. Twitter-oldalán közzétett egy grafikont, amely a kanadai bankokból kivont hatalmas pénzmennyiséget mutatja.

Kanadát a kötelező COVID-19 oltási rendszer miatt kirobbant tiltakozások bénították meg. Az állampolgárok szociális és gazdasági követeléseket is megfogalmaztak. A kormány nem volt hajlandó tárgyalni a demonstrálókkal, ehelyett Trudeau úgy döntött, hogy hadiállapotot rendel el, aminek keretén az állam befagyaszthatja az utcán tiltakozó emberek bankszámláit.

Azonban nem ez a legaggasztóbb intézkedés. Sokkal rosszabb az, hogy a letartóztatottak nevei egy ún. szabálysértési dossziéba kerülnek. Ha viszont egyszer ide valaki nevét felírták, akkor bizonyos típusú munkalehetőségektől el lesz tiltva, valamint “terroristának” minősítik. Ezzel gyakorlatilag Kanada azon országok közé tartozik, ahol a demokrácia fogalma megkérdőjeleződni látszik.

Kanadaiak: Bitcoin mint alternatíva?
A közösségi médiában megjelent bejegyzések szerint sok kanadai váltja a pénzét bitcoinra. Feltételezik, hogy ez megvédheti őket a számláik esetleges kormányzati befagyasztásától.

Kanada gazdasága stabil, a lakosságnak nincs szüksége kriptovalutákra az infláció elleni védekezéshez úgy, mint például Latin-Amerika országaiban. Egy esetleges pénzügyi blokád esetén azonban a bitcoin és más kriptovaluták lesznek azok, amelyek hatékony mechanizmusként fognak működni ennek leküzdésére. Ezzel kapcsolatban viszont többekben felmerülhet a kérdés: Vajon Trudeau-kormánya hagyni fogja ezt? Vagy törvényt hoz arra vonatkozóan, hogy az országban tiltsák be a kriptovaluták használatát?