MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Megkapta a hivatalos engedélyt a Pfizer tablettája

Megkapta a hivatalos engedélyt a Pfizer tablettája

szeretlekmagyarorszag.hu

A Paxlovid hatalmas segítséget jelenthet azoknak az embereknek, akiknél fennáll a súlyos fertőzés kockázata.

Zöld utat kapott a Pfizer koronavírus elleni tablettája az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) - írja a Reuters. Korábban már engedélyezték a Paxlovid nevű gyógyszer vészhelyzeti használatát, most viszont a hivatalos engedélyt is megadták.

Sztella Kiriakídisz, az EU egészségügyi biztosa szerint ez egy újabb fontos lépés ahhoz, hogy rendelkezésünkre álljanak olyan koronavírus elleni eszközök, amelyek az oltás után a második legfontosabb védvonalat jelentik a járvány elleni küzdelemben. Kiemelte, hogy

a Paxlovid az első szájon át bevehető, otthon alkalmazható koronavírus elleni gyógyszer, amely hatalmas segítséget jelenthet azoknak az embereknek, akiknél fennáll a súlyos fertőzés kockázata.
A Pfizer klinikai vizsgálatának adatai alapján a tabletta a veszélyeztetetteknél közel 90 százalékkal csökkentette a kórházba kerülés és a halálozás esélyét. Sőt, a legutóbbi laboratóriumi adatok szerint az omikron variánssal szemben is hatékony.

A vizsgálat során ugyanakkor csak oltatlanokon tesztelték a gyógyszert, így az még kérdéses, hogy mennyire lehet hatásos azokra veszélyeztetett emberekre, akik már kaptak oltást. Az EMA egyelőre általánosan engedélyezte a tabletta használatát, tehát nem csak oltatlanok kaphatják meg.
A Paxlovid iránt már most nagy az érdeklődés Európában, Olaszország, Németország és Belgium is vásárolt belőle.

Az EMA egyébként vizsgál egy másik hasonló koronavírus-elleni gyógyszert, a Molnupiravirt is, ám annak az engedélyeztetése a vártnál tovább tarthat. A gyártó Merck ugyanis a kezdeti biztató eredmények után azt tapasztalta a vizsgálatok során, hogy a gyógyszer kevésbé hatékony.