MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Megjelölték

Megjelölték

24.hu

Berencsi Eszter véradással szeretett volna segíteni, egészséges, semmilyen kockázati kritériumba nem esik bele.

Ezt hematológiai szakvéleménnyel is tudja bizonyítani, írta le, miután nem engedték vért adni, transzneműként. Történetéről a 24.hu számolt be.

Eszter direkt Budapestre utazott vért adni: "Az »én fajtám« ott tudja ezt a legkisebb megalázás nélkül megtenni. Nemem és nevem átírásánál már megjártuk a megalázó procedúrát, s vért is adtam Nőként" - írta.

Elmondása szerint tavaly még csak írásban kellett büntetőjogi felelőssége tudatában kijelenteni, hogy nem volt soha senkivel nemi kapcsolatom. Most már ez sem volt elegendő, állítása szerint ugyanis engedték vért adni „a recipiensek biztonságára hivatkozva”.

„Tegnap megjelöltek az ovsz adatbázisában, hogy ne vegyenek le Tőlem vért többé. Megjelöltek, mint valami nem is tudom micsodát. Mostantól jegyzik, hogy »mi vagyok«” – írta, hozzátéve, hogy a „hangjára és az állapotára” is megjegyzéseket tettek.

Berencsi Eszter tiltakozik a 33-a paragrafus ellen is, amely megtiltja Magyarországon a transzneműeknek a nemük bevezetését a személyi igazolványba.