Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Meghökkentő adat: ezer milliárd forintos vagyont vesztett az állam

Meghökkentő adat: ezer milliárd forintos vagyont vesztett az állam

napi.hu

Tavaly a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 486 milliárd forintos mínuszt hozott össze.

A rekordmértékű hiány oka főként a közvagyon ingyenes átadása különböző alapítványoknak. Az állami vagyongazdálkodás az elmúlt három évben összesen több mint ezermilliárdos vagyonvesztést mutatott.

Bár az állami vagyonkezelés évek óta viszi a pénzt, a tevékenység mérlege tavaly soha nem látott, 486 milliárd forintos hiányt mutatott – írja az MNV Zrt. nemrég nyilvánosságra hozott mérlegbeszámolójára hivatkozva a Népszava. A jelentős mínuszt főként az ingyenes vagyonjuttatások okozták.
Az elmúlt három évben (2019-2021) az MNV vagyonkezelési tevékenysége összességében 1060 milliárd forintos veszteséget, illetve vagyonvesztést ért el. Ezt megelőzően, 2019 előtt az állami vagyongazdálkodás eredménye általában és összességében még nyereséget mutatott.

Vagyongazdálkodási eredmény az MNV-nél
Év Eredmény (milliárd Ft)
2018 95,4
2019 -304,6
2020 -269,6
2021 -489,3

Az elmúlt években felpörögtek az ingyenes vagyonátadások

A kormány a magyar állam legértékesebb, bármikor eladható, mozgatható vagyonelemeit adta át az újfajta, "közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak" - jegyi meg a cikk írója. (Ezen alapítványok kuratóriumában nagy számban fideszes és minisztériumokban dolgozó politikusok is ülnek - a szerk.)
Ingatlanok mellett ingyenes vagyonjuttatás keretében magánkézbe került a Mol Nyrt. mintegy 24 százaléka és a Richter Nyrt. hasonló mértékű részvénycsomagja is. A kedvezményezettek között van például a Matthias Corvinus Collegium, amelyet Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vezet. (A fideszes "tehetséggondozó" MCC alapítványa a részvényekkel együtt 501 milliárdos állami vagyont kapott - a szerk.)
A tavalyi, 486 milliárdos gazdálkodási veszteség ellenére az állami vagyon értéke – papíron - nőtt -, ami az állami közúthálózat-fejlesztéseknek tudható be. Az MNV jelentése szerint a rájuk bízott vagyon értéke 2021 végén 11 407 milliárd forintot tett ki. Ez az előző évhez képest - a veszteséges vagyonkezelés ellenére - 745 milliárd forintos növekedés. A bővülés ugyanakkor szinte kizárólag a Magyar Közút kezelésében lévő új gyorsforgalmi- és közútfejlesztéseknek tudható be - írja a napilap.

Nem tudni, mekkora az állami vagyon

Az MNV könyvvizsgálója, az Ernst & Young a korábbi évekhez hasonlóan most is korlátozó záradékot fűzött a beszámolóhoz. A cég ugyanis nem láthatott rá a nem közvetlenül az MNV-hez tartozó, hanem más vagyonkezelők, például minisztériumok vagy a Nemzeti Közút Zrt. kezelésében lévő elemekre. A kimutatott 11 ezer milliárdos vagyonból bő 9 ezer milliárdot más állami szervek kezelnek, a könyvvizsgáló gyakorlatilag nem tudta leellenőrizni, hogy az állami vagyon papíron kimutatott értéke megfelel-e a valóságnak - hívja fel a figyelmet a Népszava.
Az Ernst & Young szerint a külső vagyonkezelők által kimutatott vagyonelemek értéke számos esetben nem egyezik meg az analitikát jelentő kincstári vagyonkataszter adataival.