Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Megéri erdősíteni

Megéri erdősíteni

mezohir.hu

Az idei év végig lehet pályázni erdősítésre, szarvasgombával oltott csemeték telepítésére.

Nemcsak a benyújtási határidőt tolták ki, de minden egyes tevékenység mellé magasabb összeget rendeltek. Aki erdősít, az 12 éven át a területalapú támogatás duplájára is számíthat.

Jó adottságok

Magyarország rendkívül kedvező életfeltételeket biztosít az utánozhatatlan ízvilágú triflák szaporodásához, termesztéséhez –mondta Nagy István agrárminiszter szombaton Jászszentandráson, a magyar szarvasgomba-termesztés napjának megnyitóján. Hozzátette: a szarvasgomba magas áron értékesíthető, Magyarország az európai kontinens legnagyobb szarvasgomba-exportőrei közé tartozik. A legnagyobb mennyiségben gyűjtött nyári trifla éves mennyisége 4-6 tonna. Előfordulása négy nagy tájegységen, a Bükkben, a Jászságban, a Mecsekben és a Dunántúli-középhegységben a legjellemzőbb.

 Megnövelt összegű pályázat

Megjegyezzük: 2016-ben erdőtelepítési pályázat nyílt, ennek keretében a szarvasgombával oltott, mikorrhizált csemeték ültetését is támogatták. A pályázatot idén február végén 2021 végéig meghosszabbították, és a keretösszeget 50-ről 65 milliárd forintra emelték. Nőttek az egyes tevékenységekre jutó átalányösszegek is. Most mikorrhizált csemeténként 7,2 eurónak megfelelő forintot, hektáronként max. 3870 euró támogatást lehetett igényelni. A telepített erdőrész bekerítéséhez, az erdő ápolásához és az első kivitelhez is hozzájárulnak. Ezen felül 12 éven át hektáronként 432 euró (150 ezer forint) jövedelempótló támogatásban is részesül a beruházó. Vagyis az erdő 12 éven át minden olyan kultúrát leköröz jövedelmezőségben, ami hektáronként 75 ezer forintnál kevesebb hasznot hajt, emellett a faanyag (és a szarvasgomba) is szép bevétellel kecsegtet.

Nagy nyerési esélye annak van a pályázaton, aki alacsony erdősültségű területen, gyenge talajon tervezi a telepítést, aminek természetszerű erdő lesz a végeredménye. A helyszín fontos: fejlesztendő, munkanélküliséggel sújtott térségben preferálják az erdősítést, ahol ez munkahelyeket is teremt. Az elszámolás az egyszerűsített költségelszámolás szabályai szerint átalányösszegek alapján történik.