MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Megegyeztek a döntetlenben, két rúdugró világbajnok

Megegyeztek a döntetlenben, két rúdugró világbajnok

telex.hu / Fehér János

Nina Kennedy és Katie Moon megegyeztek az aranyéremről.

A budapesti atlétikai világbajnokságon ritkán látható jelent játszódott le a női rúdugrás döntőjében. A két utolsóként állva maradó ugró, az ausztrál Nina Kennedy és az amerikai Katie Moon úgy döntöttek, nem mennek el a végsőkig, kiegyeztek egy holtversenyes aranyéremben.

A két ugró 490 centiméterig ment el, majd hármat rontottak mindketten a 495-ön, a a korábbi magasságokon mindkettejüknek egy-egy rontása volt, így nem lehetett különbséget tenni közöttük. Ekkor egy rövid tanácskozásra hívta őket a versenybíró, és elmondta nekik, hogy folytathatják, de egy döntetlenben is kiegyezhetnek. Végül ez volt számukra a szimpatikusabb. Ez Kennedynek jelenthetett többet, hiszen Moon már olimpiai bajnok és világbajnok is volt. Az ausztrál nem sokkal az egyezségük után el is sírta magát.

„Nagyon sokáig voltunk a pályán, abszolút a határainkig toltuk egymást. Katie a világbajnok, az olimpiai aranyérmes. Nem gondoltam volna, hogy osztozni akar az érmen, azt hittem, tovább kell ugranunk. Aztán ránéztem, és mondtam, hé, talán meg akarod osztani ezt?. A megkönnyebbülést láthattad az ő és az én arcomon is” – nyilatkozta az ausztrál, aki kétszer is megjavított a verseny során országos csúcsát.

Moon is azt mondta, hogy ez volt a helyes döntés, és már mindent kiadtak magukból.

Hasonlót utoljára a tokiói olimpián láthattunk, akkor magasugrásban állt ugyanannyi rontással és magassággal két atléta, a kedden világbajnokká vált Gianmarco Tamberi és a katari Barsim. Akkor ők sem nagyon tudták, mi a szabály, de miután a versenybírók elmondták nekik, hogy vagy addig ugranak, míg az egyikük túljut a következő magasságig, a másik pedig ront, vagy mindketten elsők. A két ugró is inkább ezt a megoldást választotta, és így lett két olimpiai bajnoka 2021-ben a magasugrásnak.

női rúdugrás:
1. Nina Kennedy (Ausztrália) és Katie Moon (Egyesült Államok) 4,90 m
3. Wilma Murto (Finnország) 4,80