MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Meddig hatékony az emlékeztető védőoltás?

Meddig hatékony az emlékeztető védőoltás?

hvg.hu

Megnézték a Pfizer és a Moderna vakcináit, kiderült, meddig hatékony az emlékeztető védőoltás.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) pénteken közzétett tanulmánya szerint a Pfizer–BioNTech és a Moderna koronavírus elleni emlékeztető védőoltásai nagyjából négy hónap után kezdenek el veszíteni a hatékonyságukból, ugyanakkor még azután is jelentős védelmet nyújtanak a súlyos fertőzéstől – összegezte a leírtak a The Washington Post.

A lap beszámolója szerint a kutatók azt találták, hogy az emlékeztető védőoltások a beadás után nagyjából két hónapig nagyon hatékonyak voltak a koronavírus közepes és súlyos tünetei ellen. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a hatékonyságuk négy hónap után csökkenni kezdetet, így a jövőben valószínűleg újabb oltásokat kell majd felvenni. A WHO ugyanakkor korábban azt közölte: nem az újabb védőoltások segíthetnek leszámolni a járvánnyal.

Az oltás védettségének felépülése után 91 százalékos volt a védettség a kórházba kerülés ellen, négy hónap elteltével már csak 78 százalékos.

Több mint öt hónap elteltével a védelem 31 százalékosra esett vissza, ugyanakkor a szakemberek megjegyezték, hogy ez az eredmény pontatlan lehet, mivel erről egyelőre kevés adat áll rendelkezésre.

A CDC szerint az omikron variáns miatt a két adag oltás által biztosított védettség szintje csökkent, ám a harmadik oltás nagy lökést adhat az immunrendszernek a védekezéshez.

Az amerikai járványügyi központ hangsúlyozta, hogy az eredeti koronavírus ellen kifejlesztett vakcinák még mindig hatékony védelmet nyújtanak az új variánsok ellen.