Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Mattenheim Autó Kft. Bátaszéken

Mattenheim Autó Kft. Bátaszéken

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Apa és fia jól kiegészítik egymást a vállalkozás sikeres működtetésében

Egy igazi családi vállalkozás Bátaszéken, mely az Év Tolna Megyei Vállalkozója elismerést kapta meg. Mattenheim János a rendszerváltás évében megnyitotta autószerelő műhelyét, amit folyamatosan fejlesztett, bővített. Majd fia, Mattenheim Roland csatlakozott a vállalkozáshoz, a céget apa és fia teljes egyetértésben, egymást kiegészítve sikeresesen működteti. Múltról és szakmai elkötelezettségről beszélgettünk.

–„Rossz autó mindig lesz.” Ezt keresztapám mondta, az ő javaslatára választottam az autószerelői pályát – idézi fel Mattenheim János, aki 1967-ben szerezte meg az autószerelői képesítést, és mint mondja, egyáltalán nem bánta meg. Akkoriban a legismertebb bátaszéki kisiparos autójavítónál sikerült elhelyezkednie. Szorgalmával, segítőkész hozzáállásával és szakmai ismeretei folyamatos fejlesztésével egyre nagyobb ismertséget és elismerést szerzett az ügyfelek körében. Többször felmerült az önállósodás gondolata, 1989 május 1-jén megnyitotta a két állásos javítóműhelyét. Néhány év alatt további szerelőállásokkal és új szolgáltatásokkal bővült a szerviz tevékenységi köre. Környezetvédelmi mérés, majd 1994-től az időszakos műszaki átvizsgálás fő tevékenységgé vált a vállalkozás életében. Mivel ez a tevékenység akkoriban területi lefedettséghez volt kötve, így 20 kilométeres körzetből hozták a járműveket, így a műhely ismertsége Bátaszék vonzáskörzetére is kiterjedt.

Mérföldkő volt, amikor 1995-ben fia, Mattenheim Roland 23 évesen csatlakozott a vállalkozáshoz. Akkor már hat szerelőálláson dolgoztak, de a folyamatos fejlődésnek köszönhetően szűkössé vált a műhely és a hozzá tartozó terület. Így, amikor 1997-ben lehetőség kínálkozott megvásárolni egy régi csarnoképületet Bátaszék főutcáján, a Budai úton, akkor nem késlekedtek. Sok munkával és ráfordítással 2000-ben sikerült megnyitni a szervizt. Az elmúlt 22 évben folyamatosan fejlesztették és modernizálták a telephelyet, bővítették a szolgáltatások körét saját erőből és pályázati forrásból. Jelenleg közel 3000 m2 területen, 1000 m2-es szervizműhelyben 14 szerelőállás található. Ezenkívül két önkiszolgáló autómosó, négyállású porszívó, valamint bankjegyváltó automata is üzemel a területén.

– Büszkék vagyunk arra, hogy kollégánk közül többen tíz-tizenöt éve dolgoznak nálunk, nagyon jó a kollektíva – mondja Mattenheim Roland. A szakmai tapasztalat mellett fontos, hogy lépést tartsanak az autóipar gyors fejlődésével. Márkafüggetlen szervizként mindenféle típust javítanak, egységes szolgáltatást nyújtanak ügyfeleiknek, ami nagy kihívás. Mindig fejlesztésen gondolkodnak: „Inkább minket kövessenek”, vallja az alapító. Aki szerencsésnek érzi magát, hiszen fiával együtt dolgozhat, ráadásul mindkettőjük hobbijának tekinti hivatását.