Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Marsépítészet inspirálta kemping a sivatagban

Marsépítészet inspirálta kemping a sivatagban

roadster.hu / Fábián Emese

Lenyűgöző nyaralók és lakóházak épülnek a texasi sivatagban.

A BIG és az ICON összefogásából születik az El Cosmico elnevezésű kempinghotel Marfában, mintegy 243 ezer négyzetméteren. A kozmikus képeket idéző név arra utal, hogy BIG-nek vannak már tervei arra, hogyan lehetne a Holdon és a Marson házakat építeni, és mint mondják, ezek megépítéséhez a 3D-nyomtatás lehet a legjobb eszköz.

Részben ezek a tervek ihlették a sivatagi nyaralókat, melyek remekül harmonizálnak a környezetükkel. A technika nemcsak a világűrben, de a sivatagban is kapóra jön, ugyanakkor a várható eredmény szépsége is magáért beszél.

A 3D nyomtatás olyan textúrát hoz létre, amely a hagyományos, kézzel készült vályogházakon található bordázathoz hasonlít.

A kemping néhány kör alakú kunyhóból áll majd, és kör alakú medence is helyet kap benne, amelyet szintén 3D-nyomtatott cabanák vesznek körül.

Az építészek szerint ezt a technológia különösen alkalmas organikus formák megalkotására, és a még mindig viszonylag új eljárás sok felfedeznivalót tartogat.

A Cosmico munkálatai 2024-ben kezdődnek, de a BIG és az ICON más más projekteken is dolgozik együtt, például a texasi Georgetownban található Wolf Ranchen, amely a világ legnagyobb 3D-nyomtatással készült lakónegyed lesz.

Kaliforniába is terveznek egy 3D-nyomtatott lakónegyedet, de van, aki nem akar nagyban gondolkodni, hanem megelégszik a saját, gyönyörű kabinirodájával.

(Forrás és képek: Dezeen)