MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Maradék húsleves hajtja Japán városnéző vonatát

Maradék húsleves hajtja Japán városnéző vonatát

termeszti.hu / fotó: instagram/britishrecycledplastic

Az Amaterasu vonat egy szállítmányozó céggel együttműködve különféle, úttörő jellegű biodízeleket fejlesztett.

Az Amaterasu vonat egy kicsi városnéző vasút, amely egy félórás út során viszi körbe az érdeklődőket a Mijazaki prefektúrában. Az út során a turisták Japán legmagasabban fekvő vasúti hídját is megcsodálhatják, de a vonat maga is bájos, a nyitott tetejű, rózsaszín vagonjaival és a buborékokat fújó kalauzokkal az út mentén. Most további érdekességgel bővült a vonatozás, ugyanis újabban a szerelvényt húsleves hajtja. Igen, nem tévedés, az üzemanyag ramen levesből készül.

A biodízel üzemanyag általában növényi olaj vagy állati zsiradék felhasználásával nyújt alternatívát a fosszilis üzemanyagokkal szemben.
Leggyakrabban a repcéből, szójából készült biodízellel találkozhatunk, Japánban viszont inkább használt sütőolajból vagy ételmaradékból készítik az alternatív üzemanyagot.

 

Ehhez a kisvonathoz olyan üzemanyagot használnak, aminek 90%-a tempura (jellegzetes japán étel) olajból és más sütéshez használt olajokból származik, míg 10%-a ramen húslevesből ered. A levesmaradékokat helyi éttermekből gyűjtik be. A maradékot először szétválasztják a zsíros lére és az egyéb húsos részekre, majd egy speciális módszerrel finomítják. Az üzemanyag egyetlen hátránya, hogy csupán néhány hónapig tárolható.

Az első tesztmenetekre még 2022 nyarán sor került. Mivel a bio üzemanyag képes volt a vonatot hajtani, a próba sikerült. A két kocsival közlekedő szerelvény 60 utassal a fedélzetén még egy dombra is gond nélkül is felmászott. Noha a filter rendszeres cserére szorul, a költségek még így sem emelkednek a hagyományos üzemanyaghoz képest. Ráadásul az utasok folyamatosan azt kérdezgetik, hogy merre van a közelben étterem, mivel a szokatlan üzemanyagnak hála, állandóan kellemes levesillat terjeng a levegőben.