Tam_Bau
MENÜ
2024. június 14.
Vazul
Már kötelezően akcióznak a boltok

Már kötelezően akcióznak a boltok

napi.hu / Németh Tamás

Eindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben, a boltokban 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra.

A csütörtökön életbe lépő szabályozás az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik, amelyeknek 20 termékkategória estében kell hetente kötelező akciót hirdetniük. Ilyen termékkategória például a baromfihús; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs egyéb ceráliák; friss gyümölcs; friss zöldség.

Az érintett üzletekben valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket szükséges a kötelező akciózást megelőző 30 napban általuk alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal kedvezőbb áron értékesíteniük.

Az akciózott termékekről a kereskedők kötelesek tájékoztatni a vásárlókat, a fogyasztóvédelmi hatóság pedig ellenőrizni fogja a végrehajtást.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az árletörés kapcsán kiemelte: „a Kormány célja, hogy év végére egy számjegyűre csökkentse a szankciós inflációt. A már bevezetett intézkedések működnek, így az infláció tetőzött és csökkenésnek indult. A kötelező akciózás, valamint a júliusban induló online árfigyelő rendszer pedig az árak mérséklésén, a verseny fokozásán keresztül ahhoz fog jelentősen hozzájárulni, hogy az infláció csökkenése az év hátralevő részében drasztikusabbá váljon. A vásárlók szempontjából ugyanakkor az a legfontosabb, hogy minden héten a rendelkezésükre áll egy olyan 20 termékből álló akciós árú élelmiszerkosár az adott boltokban, amelyet az előző hónaphoz képest sokkal olcsóbban vásárolhatnak meg.”

Készüljön, valódi árháborúval indul az akciós szezon

Felkészültek a vállalkozások: június elsejétől kezdődnek a kötelező akciózások az üzletekben, amelyek során húsz alapélelmiszer-kategóriában legalább egy-egy terméket minimum 10 százalékkal olcsóbban kínálnak az előző hónap legkisebb fogyasztói áraihoz képest. Az akciókat hetente kell újra meghirdetni – közölte a Napi.hu-val az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Vámos György elmondta: a rendelkezés életbe lépését több egyeztetés előzte meg a szakminisztériumokkal, amelyek során sikerült minden részletet pontosítani a nettó egymilliárd forintnál nagyobb éves árbevételű cégek esetén kötelező árengedményekkel kapcsolatban.