MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Már egymillió aláírás a rasszista szurkolók örökös eltiltásáért

Már egymillió aláírás a rasszista szurkolók örökös eltiltásáért

index.hu

A kontinensviadal fináléja után több mint 120 játékost ért faji bántalmazás az interneten.

A labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjét követően rasszista támadások érték az angolok három színes bőrű játékosát, Marcus Rashfordot, Jadon Sanchót és Bukayo Sakát, miután a tizenegyespárbajban mindhárman hibáztak.

A The Guardian a Hope not Hate érdekvédelmi csoporttal végzett felméréséből kiderült, hogy az olaszok ellen elveszített kontinensviadal fináléja után több mint 120 játékost ért faji bántalmazás az interneten. Az angol portál azt is hozzátette, hogy a csoportmeccseket követően 44 hasonló rasszista esetet rögzítettek a közösségi médiában.

A rendőrség minden esetben nyomozást indított, ám nem csupán az interneten, az utcákon is felkapta a fejét a gyűlölet: a Manchester Unitedben futballozó Rashford egyik falfestményét szintén megrongálták a városban, a hatóság ezt is vizsgálja. Az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate szerint a történtek teljességgel megbocsáthatatlanok, ám elmondása szerint ez az elfogadhatatlan viselkedés csupán az emberek egy százalékára jellemző, a szurkolók 99 százaléka a nemzeti csapattal együtt teljes mértékben kiáll a futballisták mellett.

Az angolok csapatkapitánya, Harry Kane is védelmébe vette hibázó társait, és elítélte a rasszista drukkereket.

Három srác, akik az egész Európa-bajnokságon nagyszerűek voltak, vették a bátorságot, és sorsdöntő pillanatban elvállalták a tizenegyest. Tiszteletet és támogatást érdemelnek, nem pedig azt a mocskolódást, amit a mérkőzés után kaptak. Ha a közösségi oldalakon gyűlölködsz, nem vagy angol szurkoló, és nincs is szükségünk rád!

Az interneten petíció is indult a rasszista szurkolók stadionokból való örökös kitiltásáról, amit kevesebb mint 24 óra alatt több mint egymillióan írtak alá. Az aláírásgyűjtést három hölgy szurkoló hozta létre, és az Angol Labdarúgó-szövetséget (FA), valamint a kormányt is kérték az együttműködésre.