Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Málna ápolása a bő termésért

Málna ápolása a bő termésért

agroforum.hu

A málna nagyon hálás növény, ha megfelelően ápoljuk.

A bogyós gyümölcsök között a málna az, amivel minden évben foglalkozni kell a gyomláláson kívül is.

A málna igénytelen növény?

Sokan azért ültetik, mert azt gondolják, hogy a málna egy igénytelen növény és nem kell vele foglalkozni, akkor is terem. Teremni némiképp terem, de nem bőségesen és a fajtájára jellemzően, ha nem kapja meg a megfelelő törődést. Ráadásul a metszése is gondos odafigyelést igényel.

A tápanyag-utánpótlást meghálálja ugyanúgy, mint a legtöbb növény, főleg egész nyáron termő fajtánk van.

A metszéskor vagy ősszel, vagy kora tavasszal a letermett hajtásokat mindig vissza kell vágni, egy egyben ritkítja és szellősebbé is teszi a növényt. A ritkítással és szellőssé tétellel viszont több dolgot is teszünk: könnyebben felszárad az eső és öntözés után, vagyis a betegségeknek is gátat szabunk, illetve a napsütés is rendesen éri a terméseket, így jobb lesz az érés és színesedés is.

A metszéskor minél kisebb csonkokat hagyunk, annál jobb! A friss hajtásokon fog teremni a málna, így ne sajnáljuk a régi hajtásokat. A tövek pótlását is kora tavasszal érdemes megtenni, amit nagyon egyszerűen a sűrűbb sorrészekből ásóval való kiásás után nemes egyszerűséggel csak átültetünk. A málna jól szaporítható tőosztással.

Honnan látjuk, ha túl sűrű a málna-sövény? Egy sor ne legyen 30-40 cm-nél szélesebb, mert a belső részeket már nem éri megfelelően a nap. Ilyenkor a sorok ritkításánál a kiásott töveket bátran ültessük át a ritkább részekre.

A trágyát is meghálálja

Kora tavasztól szoktuk a málnát megtrágyázni érett szarvasmarhatrágyával, de a kitermelt komposztból is bátran tehetünk alá. Ekkor alaposan be is öntözzük, de előtte még a kapálás, gyomtalanítást se felejtsük el.

Mivel a málna gyökere a talajfelszínhez közel helyezkedik el, így az öntözéssel és időjárástól függően a sok esőnél a tápanyagok hamar lemosódhatnak a talaj mélyebb rétegeibe, így főleg esős év esetén akár többször is megtrágyázhatjuk a töveket.

A sekély gyökeresedés miatt a kapálást is óvatosan végezzük, odafigyelve a növényeink gyökerére. Lehetőség szerint gyomláljunk, ha az megoldható.

Egyszer és kétszertermők

Időjárásfüggő, de manapság a kétszertermőknél figyelhető meg, hogy szinte folyamatosan szüretelhető kisebb kihagyásokkal. Az ilyen fajtáknál a tápanyagok utánpótlására is fordítsunk gondot, hogy a növények ne merüljenek ki. Az egyszertermők viszont azért lehet jó választás, mert általában bőtermőbbek egyidőben, mert nincs elhúzódó szüretelésük.

Fajták kérdésében nézzünk körbe a kertészetekben és vásárlás előtt nem árt utánuk is olvasni, mert ahány fajta, annyi lehetőség rejlik bennük. A kétszertermék a tavaszi termés után főleg augusztus végétől teremnek újra, ha az időjárás is úgy gondolja és nem tolja egybe a két időszakot. Az egyszertermőknél viszont csak a kora nyár eleji terméssel tudunk kalkulálni a kertben, így érdemes utána a sorban más gyümölcsöt is választani, hogy mindig legyen mit csipegetni a kertből.