Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Magyarország Legszebb Birtoka – a szőlészet-borászat kategória döntősei

Magyarország Legszebb Birtoka – a szőlészet-borászat kategória döntősei

agrotrend.hu

Az AGROTREND csoport negyedszer írta ki a Magyarország Legszebb Birtoka díjat.

Céljuk, hogy a vizuális és szakmai szépség alapján példaképeket találjon. Olyan birtokokat keresünk, melyek jó hírét viszik a hazai agrárvilágnak. A lezárult birtokbejárás során a hét kategória (állattenyésztő, családi gazdaság, gyümölcstermesztő, kertészet, precíziós gazdálkodás, szántóföldi növénytermesztés és a szőlészet-borászat) mindegyikében példaértékű gazdálkodókat ismerhettünk meg, most a szőlészet-borászat kategória döntőseit mutatjuk be.

Bodri Pincészet

 

A Bodri Pincészet Szekszárd déli határában, egy festői szépségű völgyben fekszik. A tulajdonos az alapító fia, dr. Bodri István, aki családjával közösen vezeti a Pincészetet.

A birtok építéséhez 1999-ben kezdtek, majd a 2001-ben telepített első öt hektár szőlő, pár éven belül már tizenegy hektárra növekedett. A régi érlelőpince 2002-ben épült, 2003-ban követte a feldolgozó és az étteremnek otthont biztosító épület. Nagypincéjük, mely 2008 és 2011 között épület meg, elnyerte Közép-Európa legnagyobb újonnan épített kupolás pincéjének címét.

Szintén 2011-ben megkezdődött a vendégházak kialakítása is, ahol 61 vendéget tudnak egyszerre fogadni. 2014-ben adták át a 1400 négyzetméteres rozéüzemet, mely már nagyobb mennyiségű, kitűnő minőségű bor készítésére is lehetőséget ad. A díjnyertes borok készítése mellett pedig a kiemelkedő gasztronómiai szolgáltatásra is nagy hangsúlyt helyeznek. A 300 négyzetméteres érlelő pince 2002-ben készült, mely pincetúrák alkalmával tekinthető meg, és itt történik a prémium tételek érlelése is. Saját termő szőlőterületük jelenleg több mint 140 hektár, amihez több hektár integrációban működtetett szőlőterület is kapcsolódik. Ebből a legnagyobb rész Bátaszéken található, 11 hektár a keleti-északkeleti fekvésű Faluhely-dűlőben terem, 16 hektár a déli kitettségű Gurovica dűlőben, további 3 hektár pedig kisebb ültetvények formájában a Csötönyi-völgyben, a Gesztenyésben és az Iván-völgyben található. A területeket folyamatosan telepítik, újítják.

A Bodri Pincészet szőlőművelésének összetétele, a termőterület kiváló fajtája a Merlot, a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc, Portugieser, Malbec, Chardonnay, Olaszrizling, Pinot Noir, valamint a Rajnai Rizling. A birtokbejáráson a kiváló borokat és a borászatot dr. Bodri István tulajdonos mutatta be Lipp Adriennek, az Agrárvilág Szépe fővédnökének.

Tornai Pincészet

A Somló Veszprém megyében, a Marcal-medence keleti szélén található, 435 méter magas vulkáni tanúhegy. Neve abból az időből származik, amikor még somfa erdő borította a később szőlővel beültetett lankáit. A somlói bor minősége, gazdag beltartalmi értékei mellett azért válhatott ismertté és elismertté a világban, mert azon ritka fehérborok közé tartozott, amelyek jól tűrték a szállítást.

A különleges, vulkanikus terroir, az őshonos, helyi fajták és a legkorszerűbb borkészítési eljárások révén a somlait ma újra a legnagyobbak közé sorolják a világban. A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták a Juhfark, Olaszrizling, Furmint, Hárslevelű és Tramini. E területen végez szőlőművelést a Tornai Pincészet.

Tornai Endre, az alapító 1946-ban közel kétholdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a pincészet ültetvényeinek mérete több mint 60 hektár, és a mindennapi munkában már a harmadik generáció is részt vesz. Tevékenységük alapja a hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és feldolgozási technológiák alkalmazása. Pincerendszerük több ütemben épült. A legutóbbi jelentős fejlesztés 2010-ben zárult, a legújabb a 2019. évi szüretre készült. A pince befogadó kapacitása többszöröse az éves termelésnek, ami lehetőséget ad a szokásosnál hosszabb természetes ülepítésre, érlelésre, a szűrések számának csökkentésére. Boraik komplexebb beltartalma a kevesebb szűrés és a hosszabb érlelés eredménye. A pincében összesen 99 tartály és közel ugyanennyi tölgyfahordó található. A Tornai borok összetéveszthetetlen ízvilága a csúcskategóriában is kiemeli őket, amit a világ legrangosabb borversenyein elért eredmények is bizonyítanak. A Tornai Pincészet a Somló meghatározó borászataként, több évtizedes tapasztalataira építve kezdeményezője és támogatója is a térség termelői együttműködésének. Ezzel is szeretnék elősegíteni, hogy a somlói és a magyar borok elismertsége itthon és külföldön is tovább növekedjék.

A birtokbejáráson Tornai Tamás mutatta be a Somló-hegy lábánál fekvő csodálatos szőlőbirtokot Pais Istvánnak, a Huminisz Kft. ügyvezetőjének. "Vimum Somloviticum, est lac senum, pueris venenum" (a somlói bor az öregeknek tej, a gyermekeknek méreg) szól a régi közmondás.

Vesztergombi Pincészet

A Szekszárdi Borvidék - ahol a Duna és a Sió vize mossa a „hegy” lábát - az ország egyik legszebb és legjobb borvidéke. Vörösbortermő vidékként a termelt szőlők nagy része, kb. 70%-a kékszőlő. A kevés kivételtől eltekintve, szinte minden Európában termelt kékszőlő fajta jól érzi magát Szekszárdon, de a fehér szőlő is megtalálja itt az otthonát. Tradicionális fajtaként a kékszőlők közül a Kadarkát kell kiemelni, a fehéreket az Olaszrizling képviseli. A Vesztergombik élete szorosan és elválaszthatatlanul egybeforrt Szekszárddal.

A család az emlékek szerint már több száz éve termel bort errefelé. Vesztergombi Ferenc a kecskeméti borászati főiskola elvégzése után tért haza és kezdett az Állami Gazdaságban borászkodni, majd a rendszerváltás után visszakaptak 10 hektár szőlőterületet és egy Kadarka utcai pincét. Ezekre alapozva 1991-ben alapították meg a mai napig működő családi vállalkozásunkat.

1993-ban már Vesztergombi Ferencet választották meg az „Év Borásza” nak. Szekszárd városától megkapta a Közjóért kitüntetést, majd nem sokkal később a megtisztelő Szekszárd Város Díszpolgára címet. Fia Vesztergombi Csaba folytatta a családi hagyományt, szőlész-borász szakmérnök, agrármérnök külföldi tanulmányutak után állt a Pincészet élére. Jelenleg 27 ha szőlőterülettel rendelkeznek. Ennek a nagy része újratelepített, viszonylag fiatal szőlő, de ezek között is sorban lépnek a felnőttkorba az ültetvények. A régi nagyüzemi ültetvényeket leváltották korszerű új telepítésekre. A Vesztergombi Pincészet szőlőművelésének összetétele: Merlot. Kadarka, Shiraz, Cabernet Franc, Malbec, Olaszrizling, Kékfrankos, Királylányka, Kékfrankos, Pinot Noir.

A gyönyörű környezetben fekvő modern birtokot Vesztergombi Csaba mutatta be Kocs Csabának, az év bortermelőjének. A Vesztergombi Pincészet nem titkolt célja, hogy tételeiket nem csupán a hazai közönség, de általuk a magyar borokat a nemzetközi borbarátok is még jobban megismerhessék.