Tam_Bau
MENÜ
2024. május 12.
Pongrác
Magyarország is a piaci árat fizette az orosz gázért januárban

Magyarország is a piaci árat fizette az orosz gázért januárban

24.hu

„Bizton állítható, hogy Putyin februárban valótlanságot állított."

Vlagyimir Putyin állításával szemben Magyarország januárban nem a piaci ár ötödét, hanem pontosan a piaci árat fizette az orosz gázért – írja a Népszava a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által most frissített, januári adatok alapján. Vlagyimir Putyin Orbán Viktor február 1-ei moszkvai látogatásának nyitányaként bejelentette: Magyarország a piaci árnál ötször olcsóbban kapja tőlük a gázt.

Ezzel szemben a valóság, hogy januárban a központi magyar gáznagykereskedő a KSH-nál terajoule-ban megadott gázmennyiségből kiindulva szinte fillérre az irányadó, ttf nevű holland tőzsde árát, ezer köbméterenként átlag 861 eurót fizethetett a gázért. A lehetséges becslési pontatlanságok ellenére ez alapján bizton állítható, hogy Putyin februárban valótlanságot állított – írja a Népszava.

A portál hozzáteszi, hogy májustól decemberig még nőtt az olló Magyarország orosz gázára és az irányadó tőzsde között, mégpedig a mi javunkra. Egész odáig, hogy decemberben a különbség meghaladta az ötven százalékot. Ugyanakkor ennél többre sosem rúgott. A cikk megjegyezi azt is, hogy míg 2021 áprilisa előtt az oroszok a tőzsdei árnál többet kértek tőlünk a gázért, azt követően az arány megfordult. Ezért hat furán, hogy januárban tarifánk gyakorlatilag visszaemelkedett a tőzsdei szintre.