Tam_Bau
MENÜ
2024. május 8.
Mihály
Magyarország fontos termelési helyszín

Magyarország fontos termelési helyszín

hvg.hu

„ A Roszatom paksi fejlesztése újabb veszélyes függőséghez vezethet."

Melanie Huml egy interjúban beszélt arról, hogy Magyarország továbbra is vonzó termelési helyszín, de a cégek szeretik, ha a politikai döntések kiszámíthatóak és transzparensek.

Úgy gondolom, hogy nagyon fontos volt a döntés a hatodik szankciós csomagról és az olajembargóról. Európa – azáltal, hogy politikai egyezséget ért el az embargóról – megmutatta, hogy közös hangon szólal meg, és nem hagyja, hogy Putyin, az orosz agresszor megossza. Jó lett volna ezt úgy elérni, hogy eközben a nyilvánosság előtt ideiglenesen se keletkezzen a megosztottság képe” – mondta a Privátbankárnak adott interjúban a bajor európai és nemzetközi ügyekért felelős tárca nélküli miniszter (más néven államminiszter). Melanie Huml hozzátette: „Végül is a cél az, hogy a lehető leggyorsabban megszüntessük a függőséget az orosz olajtól és gáztól, valamint gyorsan és erőteljesen dekarbonizáljuk energia-gazdaságunkat és iparunkat. Ezért sokat kell tennünk, Bajorországban és Magyarországon is. Az, hogy a vezetéken szállított olaj felmentésben részesül az uniós embargó alól, főleg a magyar kérést veszi figyelembe. Ugyanakkor ez nem lehet indok arra, hogy kisebb erővel kövessük az orosz energiaszállításoktól való függetlenedés célját”.

Huml szerint „azt sem szabadna szem elől téveszteni, hogy az orosz Roszatom – egyébként Pakson is – részt vesz erőműprojektek megvalósításában. Itt szintén veszélyes egyoldalú függőségek keletkezhetnek, amiket geopolitikai eszközként lehet használni”.

A bajor államminiszter beszélt arról is, hogy Magyarország és Bajorország hosszú évek óta partnerek. „1991 óta működik egy közös kormányzati bizottságunk, amelynek számos sikeres projektje van a gazdaság, a tudomány, a közigazgatás és az igazságszolgáltatás területén”. Ugyanakkor – mondta – vannak olyan dolgok, amelyeket Bajorországból aggodalommal szemlélnek.

A független igazságszolgáltatás, szabad és fair választások, az alap- és emberi jogok érvényesülése, a független és plurális média, amely az ellenzék törekvéseivel is foglalkozik és azokat nyilvánosság elé viszi – ezek olyan elvek, amelyek nem alkuképesek, valamint egyesítenek és globálisan megkülönböztetnek minket más politikai rendszerektől, például Putyin Oroszországától”.

Huml szerint Magyarország fontos termelési helyszín a nagy bajor autógyártók, a BMW és az Audi számára, és mindkét vállalat bővíteni kíván. Ez szerinte az jelzi, hogy Magyarország továbbra is vonzó telephely. „Eközben azonban nem szabad elfelejtenünk: a nálunk, Európában befektető vállalatok értékelik, ha politikai döntéseink kiszámíthatóak és transzparensek. Tudják, hogy befektetéseiket jogbiztonság illeti meg, vitás esetben pedig a bírák professzionálisan és függetlenül, a jog és a törvények alapján döntenek. Meg vagyok győződve arról, hogy ez hosszú távon gazdaságilag is sikeresebbé tesz minket” – mondta a lapnak a politikus.