Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Lehetőség a rozé- és vörösborok krízislepárlására

Lehetőség a rozé- és vörösborok krízislepárlására

nak.hu / fotó: pixabay.com

90 000 hl borra vonatkozóan került meghirdetésre a borok krízislepárlása.

A borpiaci támogatás keretében a felhalmozódott vörösbor készletek levezetésére lepárlási támogatás vehető igénybe.

 

A 55/202 (IX. 15.) AM rendelet alapján 2023. évben 1,62 milliárd forintos keretösszeggel mintegy 90 000 hl borra vonatkozóan került meghirdetésre a borok krízislepárlása, amely alternatívát jelenthet azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek vörös- és rozé borok esetében – írja a nak.hu

A lepárló által előállított alkohol csak ipari vagy gyógyászati célokra használható.

Globális tendencia, hogy az utóbbi időben a fogyasztók részéről visszaesett a vörösborok iránti kereslet, éppen emiatt adott lehetőséget az Európai Unió a tagországok számára, hogy a borpiaci támogatás keretében a felhalmozódott vörösbor készletek levezetésére lepárlási támogatás vehető igénybe.

A termelők által beszállításra kerülő borból a lepárló által előállított alkohol csak ipari vagy gyógyászati célokra használható, így a szeszesitalok piacát nem terheli, ugyanakkor enyhíthet a vörösborok piacán kialakult eladási nehézségeken.

A lepárló a borok alkoholtartalma alapján 150-180 forint átvételi árat adhat literenként a termelőnek. Egy bortermelő legfeljebb 2 500 hl vörös vagy rozé OEM borral vehet részt a támogatott lepárlásban – olvasható a nak.hu tájékoztatójában.