MENÜ
2024. július 21.
Dániel, Daniella
Legenda vagy valóság, hogy a húsleves gyógyhatású?

Legenda vagy valóság, hogy a húsleves gyógyhatású?

haszon.hu / KÓNYA ÁDÁM

A kutatások szerint a csirkehúslevesnek gyulladáscsökkentő hatása is van.

A húslevesnek világszerte számos fajtája van. Egyes kultúrákban ünnepi ételnek számít, valamint több országban úgy tartják, hogy bizonyos betegségek ellen is hatékony. Táplálkozási szakember mondta el, mi az igazság a húslevessel kapcsolatban.

Étvágytalanság ellen is jó a húsleves

A húsleves egyes fajtái sok országban, köztük Magyarországon is rendkívül népszerűek. Hazánkban jellemzően szárnyas-, sertés- vagy marhasúból készítik hagyományos zöldségekkel és fűszerekkel, valamint tésztával fogyasztják. Azonban a világban előforduló variációi gyakorlatilag megszámolhatatlanok.

Coolby Teeman dietetikus, valamint a táplálkozástudomány professzora. Azt a témát boncolgatja a Conversation-ben megjelent cikkében, valóban segít-e a tyúkhúsleves fogyasztása, ha beteg az ember. Mint írja, a leves jellegzetes aromáját az umami adja, ami az ötödik ízkategória az édes, a sós, a savanyú és a keserű mellett. Az umamit gyakran húsos, testes, ”ízes” ízként jellemzik.

Az mfore megjegyzi, a húsban lévő fehérjék építőkövei az aminosavak, a glutamát aminosav pedig az umami ízű ételekben található. A húsleves gyógyhatása pedig összefüggésbe hozható az umamival.

Azoknak, akik felső légúti betegségben szenvednek, gyakran megcsappan az étvágyuk. Ha nem esznek, nem jut hozzá a szervezetük a szükséges tápanyagokhoz, így elhúzódhat a betegségük is. Viszont az umami képes növelni az étvágyat. Emellett segítheti az emésztőrendszer működését is.

Nem mindegy, milyen húsleves

A kutatások szerint a csirkehúslevesnek gyulladáscsökkentő hatása is van. Ha gyulladás jelentkezik a felső légutakban, olyan megfázásos és influenzás tüneteket okoz, mint például az orrdugulás, az orrfolyás, a tüsszögés, a köhögés és a megvastagodott nyálkahártya. Tehát a húsleves ilyen panaszok ellen is hatékony.
Azonban a szakértő megjegyzi, nem minden húsleves rendelkezik ezekkel a kedvező tulajdonságokkal. Például az ultrafeldolgozott, konzerves változatok nem tartalmazzák azokat az antioxidánsokat, mint a házi készítésű levesek. Emellett a levesben lévő zöldségek is számos vitaminnal és tápanyaggal járulhatnak hozzá az étel pozitív tulajdonságaihoz. Továbbá olyan tésztafélék, mint az eperlevél, vagy a cérnametélt, könnyen emészthető szénhidrátforrások. Energiát adhatnak a testnek és szolgálhatják a szervezet regenerálódását is.

Meleg húsleves fogyasztása, valamint a gőzének a belélegzése megemelheti az orr- és légutak hőmérsékletét is, majd az egyszerű melegvíznél hatékonyabban fellazíthatja a légúti lerakódásokat. Ezt a hatást néhány fűszer fel is erősítheti. Mindezek mellett a leves szerepet játszhat a test rehidratációjában is.