Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Leállhatnak a műtrágyagyárak az egekbe szökő gázárak miatt

Leállhatnak a műtrágyagyárak az egekbe szökő gázárak miatt

vg.hu

Az egekre szökő gázárak világszerte megkeserítik a műtrágyagyártók életét (is).

A termelés ideiglenes leállítását fontolgatja a pétfürdői nitrogénművek tulajdonosa, Bige László, aki a Portfolionak adott interjút. A nitrogénművek már eddig is csökkentett termeléssel dolgozott a meredeken emelkedő földgázárak miatt.

Bige, aki az egyik leggazdagabb magyar, azt mondta: szinte függőleges görbén emelkedik a földgáz ára, ebben a helyzetben pedig lehetetlen tervezni. Nem csak nekik, más gyártóknak sincs már forgatókönyve a következő időszakra.

A hazai műtrágyagyártás legnagyobb szereplőjének számító üzletember szemléletes példával érzékeltette a folyamatokat: a földgáz hétfői záróára 90,4 euró volt megawattóránként, kedden nyitáskor 96, délben már 108, délután pedig 117 euró fölé kúszott ez az ár. „Minden egyes euró növekedés a földgáz árában 4 euró növekedést jelent a pétisó tonnájának önköltségi árában. Vagyis a keddi 21 eurónyi drágulás 84 euróval teszi drágábbá a pétisó előállítását egy tonnára vetítve”.

Ilyen piaci körülmények között számos gyártó csökkenti vagy leállítja a műtrágya termelését, lehetséges, hogy a Nitrogénművek Zrt. is így fog tenni, mondta Bige. Ráadásul úgy látja, az elveszett kapacitásokat nem lehet utólag pótolni.

Egyelőre nem határozták meg azt az árat, ahol ez bekövetkezik, az elkövetkező napokban döntenek erről.

Az egyetlen jó megoldás a termelés további folytatására az lenne, ha tavalyi nyári árakon kapna földgázt a Nitrogénművek a gáztározókból, azzal, hogy jövő nyáron ezt a mennyiséget visszaadja.

A dráguló gáz miatt nehéz helyzetbe került műtrágya-gyártók sorra csökkentik, vagy állítják le termelésüket, így máris ellátási nehézségek alakultak ki a piacon. A műtrágya-felhasználás főszezonjában csúsznak a szállítások, a továbbra is meredeken emelkedő árak miatt pedig egyes gazdák már lemondanak beszerzési terveik egy részéről.