MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Larry, az uralkodó

Larry, az uralkodó

telex.hu

A brit politikai színtér fontos helyszíne a Downing Street 10., ahol Larry, a macska immár egy évtizede uralkodik.

Larry már három miniszterelnököt szolgált azóta, amióta 2011. február 15-én a Downing Streetre érkezett négyéves cirmos-fehér cicaként. Larryt a Battersea Dogs & Cats Home nevű állatmenhelyről fogadták be, a Downing Street oldalán található életrajza szerint egérfogó képességei miatt választották meg. Alább összegyűjtöttük, mikkel hívta fel magára a média figyelmét ebben a tíz évben a macska, akit a brit sajtó gyakran a Downing Street egyik nagyfőnökeként kezel.

1. Ő az első, aki megkapta a Fő Egerész címet a Downing Streeten
Habár az első miniszterelnök, David Cameron szerint az első hónapokban három egeret is megfogott, azóta Larry egérvadászati kedve alábbhagyott, a Fő Egerész címet azonban megtarthatta. Valószínűleg Larry nemcsak kinevezése megszerzésében volt az első a Downing Streeten, hiszen a legtrendibb csokornyakkendő viselői között is párját ritkította.

2. Összeveszett egyszer Palmerstonnal, a közeli külügyminisztérium fekete-fehér macskájával
Palmerston 2016-ban érkezett a szomszédos Külügyminisztériumhoz szintén egérfogás céljából, így Larrynek el kellett fogadnia, hogy szomszédot kapott. A BBC tudósítása szerint egy ízben Palmerston és Larry össze is verekedtek, de mi inkább ismerkedésüket mutatjuk meg:

3. Elfoglalta a vörös szőnyeget Donald Trump elől
Theresa May és Donald Trump találkozójára készülvén vörös szőnyeg került a Downing Street 10. szám elé. Larry ezt nem hagyta annyiban, fő egerészként elfoglalta azt, ami – egyesek szerint – régóta megillette. Később a volt amerikai elnök limuzinját is bojkottálta, nem volt ugyanis hajlandó kimenni az autó alól, így az egy jó ideig nem tudott elindulni.

4. De ellopta a show-t még a brexit elől is
December 24-én reggel a legfontosabb brit lapok és tévék mind kivonultak a miniszterelnöki hivatal elé, miután több forrásból már szerda este arról kezdtek érkezni hírek, hogy hosszú hónapok tárgyalásai után közel lehet a megegyezés Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatairól, köztük egy szabadkereskedelmi egyezségről.