MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Kutyák, mint a bírósági tárgyalás résztvevői

Kutyák, mint a bírósági tárgyalás résztvevői

telex.hu

Kutyákkal segítenék a francia bíróságok a bántalmazások áldozatait.

Egy bilincsben ülő férfi két rendőr kíséretében várakozik a franciaországi Lot megye tárgyalótermében, hogy megjelenjen a bíró előtt. Nem messze tőle egy nő és a lánya ülnek az ügyvédjükkel, ugyanerre várva. Minden jel szerint egy csúnya válást tárgyalnak ezen a törvényszéken, ahol első ránézésre minden teljesen megszokottnak tűnik. Egy kivétellel:

A fekete talárban érkező ügyész mögött egy, a talárhoz passzoló fekete labrador lépdel be a tárgyalóterembe.

Idefele jövet a folyosón már majdnem mindenki megsimogatta Lolt, aki rendszeresen elkíséri Frédéric Almendros megyei főügyészt.

Lol az első kutya Európában, aki hivatalosan is támogató állatként szolgál a bíróságon, főleg azok számára, akik szexuális zaklatás, erőszak vagy visszaélés áldozatai voltak – írja a BBC. A négyéves labrador az utóbbi években annyira jó szolgálatot tett a bíróságokon, hogy Lol példájára egyre több francia törvényszék igényel magának terápiás kutyát, sőt, nemrég törvényjavaslatot is benyújtottak, hogy az igazságügyben dolgozó állatok rendes státuszt kapjanak.

Emberség a tárgyalóteremben

Ellentétben más nagyvárosok bíróságaival, ahol a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények gyakoribbak, Lot megyében a szexuális visszaélés és a családon belüli erőszak képezi a büntetőügyek többségét. Ennek megfelelően Lolt arra képezték ki, hogy minden körülmény között nyugodt maradjon és barátságos legyen az idegenekkel, különös tekintettel a gyerekekre. Lol az olyan feszült, hangos és érzelmileg túlfűtött helyzeteket is jól kezeli, mint például a szembesítés, amikor az áldozatnak a bántalmazójával kell szembekerülnie.

„Ha az adott eset vizsgálata után úgy vélem, hogy a kutya jelenléte megnyugtató lehet az áldozat számára ahhoz, hogy megnyíljon vagy tanúskodjon, akkor segítségül hívom” – mondta Almendros, aki szerint a labrador jelenléte segít a stressz kezelésében.

Lol eddig 80 ügyet kísért végig segítőkutyaként, a támogatott áldozatok között volt 3 éves és 90 éves is. Egy alkalommal egy 80 körüli idős házaspár komoly traumát szenvedett, miután erőszakosan betörtek a házukba. Ők csak a kutya jelenlétében tudták elmondani a rendőrségnek, hogy pontosan mi történt.

„Lolt arra képezték ki, hogy odakuporodjon az áldozatok mellé, szaglássza őket, ez a fizikai kontaktus pedig megnyugtatóan hat rájuk, és segít abban, hogy szembenézzenek a jogi procedúrával” – mondta Alexia Menthe, aki egy helyi áldozatsegítő csoport, a France Victimes vezetője. A szervezet díjat is adott a kutyának 2019-ben.

Frédéric Almendros két évvel ezelőtt találta ki, hogy segítő állatot szeretne alkalmazni a tárgyalótermekben, miután hallotta, hogy az Egyesült Államokban már volt erre példa. Almendros bevallása szerint ő maga is kételkedett a sikerben, attól félt, hogy nem működik majd az ötlet vagy hogy Lol nem lesz alkalmas a feladatra.

Később Mustapha Yassfy családjogásznak, a helyi ügyvédi kamara vezetőjének kellett meggyőznie vonakodó kollégáit, hogy vegyenek részt a projektben. Ma már az ügyvédek is Lol beavatkozását kérik, amikor úgy gondolják, hogy ez segítheti az ügy előrehaladását.

„A kutyának különleges szerepe van a programban. Emberségességet hoz a jogrendszerbe azáltal, hogy végigkíséri a bírósági folyamatot” – mondta Yassfy.

Kritikus hangok

Egyesek szerint negatív hatása is lehet annak, ha a tárgyaláson egyes tanúk mellé kutya kerül. Az Egyesült Államokban az elmúlt években nagyon elterjedt a terápiás kutyák bíróságon való használata. A washingtoni Courthouse Dogs Alapítvány adatai szerint 2018-ban 35 államban 155 kutya dolgozott bíróságokon, emellett pedig sok esetben beengedik a tárgyalásokra az úgynevezett „érzelmi-támogató” állatot, tehát az olyan kutyát például, akinek nincs kiképzése, csak regisztrálták egy szervezetnél erre a pozícióra.

Emiatt egyes amerikai védőügyvédek 2018-ban amellett álltak ki, hogy óvatosabban kellene ezt a gyakorlatot alkalmazni, miután az a tanú, aki mellé kutyát adnak a tárgyaláson, szimpatikusabbnak tűnhet az esküdtszék előtt, ami befolyásolhatja a döntéshozatalt – írta meg az AP. Christopher Decker ügyvéd szerint az állatok elvonják az esküdtek figyelmét, és elfogulttá tehetik őket.

A dél-karolinai Wofford Főiskola kutatóinak tanulmánya szerint azonban nem úgy tűnik, mintha a tanúk vagy a vádlottak megítélésén bármit is változtatna a segítő állat jelenléte. Az egyetem a kutatásban valós bírósági eseteket vizsgált. Dawn McQuiston, az egyetem pszichológusprofesszora szerint azt feltételezték a kutatás során, hogy az állatok szimpátiát váltanak ki, amitől az áldozat még rokonszenvesebb lesz az esküdtek számára, de az eredmények nem mutattak semmilyen hatást, ami őket is meglepte.

Viszont ha a kutatások ellenére lenne is hatása a kutyáknak a tárgyalás közben, akkor azok a tárgyalótermeken kívül is jó szolgálatot tehetnek az áldozatoknak, ahogy az a tinédzserként szexuális zaklatást elszenvedett Ivy Jacobsen történetéből is kiderül. Az ő esetében is aggályosnak találta a bíró a terápiás kutya használatát, ezért az állat Jacobsent csak a tárgyalótermen kívüli kihallgatásokra, tanácsadásokra, illetve az épületen belül kísérhette, ami elmondása szerint így is nagyon sokat segített neki a procedúra során.

„A tudat, hogy ott van, megkönnyítette a beszélgetést. Úgy éreztem, bizonyos értelemben azt súgta nekem, hogy minden rendben lesz. 16 vagy 17 éves voltam akkor, és nagyon explicit, nagyon kényelmetlen dolgokról kellett beszélnem, amelyeket nem voltam hajlandó hangosan elmondani” – mondta később a ma már rendőrként szolgáló Jacobsen.

Már Párizsban is kutyát akarnak

Nem meglepő ezek után, hogy a vidéki bíróság innovatív kutyás ötlete példaértékű lett Franciaországban. A rendszer olyan sikeresnek bizonyult az elmúlt két évben, hogy az ország más bíróságai „kölcsönvették” Lolt. Többeknek ma már saját kutyájuk van, köztük Nevers és Nîmes városoknak is, sőt, a párizsi Igazságügyi Palota is nemsokára saját kutyára tesz majd szert. Egy éven belül várhatóan 20 bíróságon több kutya is az igazságügy szolgálatába áll, hogy érzelmi támogatást nyújtsanak a tárgyalásokon és a nyomozásoknál. Nem csak a labradort, hanem a golden retriever fajtát is szeretnék bevetni erre a célra.

Egyébként Lol a kifejezetten népszerű fajtája ellenére nem egyszerű háziállat, hanem inkább munkakutya, akit a cahors-i bírósághoz közeli tűzoltóállomáson tartanak, ahol kabalaállattá is vált.

Franciaországban a bírósági kutyáknak nincs hivatalos jogi státuszuk, de ez hamarosan megváltozhat. Huguette Tiegna, Emmanuel Macron pártjának kormánypárti képviselője, 20 kollégájával együtt törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, hogy ismerjék el a bíróságokon dolgozó állatok státuszát. Ha a törvényjavaslatot megszavazzák, az igazságügyi minisztérium állami finanszírozást is ad a kutyák alkalmazására. Ez magába foglalná például a kutyák kiképzését is, ami elég drága – Lol esetében 17 ezer euróba, majdnem 6 millió forintba került, és 11 hónapig tartott.

Macron is hallott már Lolról, és amikor Lot megyében töltött két napot, a szintén labradortulajdonos elnök külön érdeklődött, hogy milyen a természete és hogyan tartják a tárgyalótermek kedvencét. Lol nemcsak Franciaországban szerzett magának hírnevet, hanem Európa-szerte is. Nemrég részt vett egy Európai Parlamentben tartott szemináriumon, ahol az áldozatsegítés volt a téma.

Frédéric Almendros szerint a jövő hónapban újabb kísérletbe fognak a kutyával. Azt vizsgálják meg, hogy Lol jelenléte milyen hatást gyakorol erőszakos bűnelkövetőkre.

„Ha valaki át tud változtatni egy visszaeső bűnözőt, az csak Lol lehet” – mondta Almendros.