MENÜ
2024. július 13.
Jenő
Különleges mezőgazdasági gépet terveztek az elsivatagosodás ellen

Különleges mezőgazdasági gépet terveztek az elsivatagosodás ellen

raketa.hu / Bobák Zsófia

A gép egyelőre csak koncepció, de segítséget nyújthat egy jelentős probléma megoldásában.

A barcelonai dizájner, Rohit Vaswani által tervezett mezőgazdasági gép, a PULSE, szokatlan koncepciót képvisel az elsivatagosodás problémájának kezelésére, ami egyre nagyobb területeket érint a világban. Az elsivatagosodás jelensége azt a folyamatot jelenti, mikor korábban termékeny, akár virágzó földek állapota fokozatosan leromlik, elvesztik a területükön élő növényeket és ennek következtében az állatok száma is megfogyatkozik, míg végül csak kietlen pusztaság marad hátra. A talaj kiszáradása és minőségének csökkenése, ami az elsivatagosodáshoz vezető út kezdete, gyakran emberi tevékenység következménye, ilyen negatív hatása lehet például a túlzott erdőirtásnak, az illegális gazdálkodásnak vagy egyes esetekben a környező vizek túlzott lecsapolásának az öntözés ellátása miatt. Az Európai Bizottság 2018-as adatai szerint a szárazföldi területek 75%-ára jellemző a talajromlás és ha nem történik változás, 2050-re ez az arány 90%-ra nőhet, a leginkább érintett régiók Afrikában és Ázsiában találhatóak.

Az elsivatagosodás pedig értelemszerűen nem csak a növényeket és állatokat érinti, hanem az embereket is, mivel a tönkrement területek az ott élőket sem tudják eltartani: az előrejelzések szerint 2050-re körülbelül 10%-kal lehet kevesebb globálisan a termés mennyisége a talajromlás és a klímaváltozás hatásainak következtében.

A problémát érdemes lenne a gyökerénél kezelni fenntarthatóbb módon megvalósított gazdálkodással és más megoldásokkal, de egyes innovációk, mint amilyen a PULSE is, kisebb léptékben segíthetnének javítani a helyzetet. Az elképzelés szerint az automata üzemmódban is működtethető mezőgazdasági robot egy kábellel hozzá kapcsolt drónnal kiegészítve járja a veszélyeztetett területeket - a drón adatokat gyűjt és felméri a terepet, majd a robottal együttműködve egy membránt állít a növények köré, ami a gyökereik, illetve törzsük körül olyan mikroklímát alkot, ami pozitív hatással bír a növekedésükre. A védőréteg a napsugárzás és a szárazság ellen óvja a növényeket, amelyek körül a talaj is visszanyeri idővel a normális állapotát. A membrán szerepe csak ideiglenes, de nem szükséges plusz munkával eltávolítani, mivel lebomló, biokompatibilis anyagból készül 3D-nyomtatással. A PULSE multifunkcionális módon a védőrétegek készítése mellett más munkákra is alkalmas lehet, de a legelső felhasználási területének Vaswani a talajromlás elleni védekezést jelölte ki.

A robotot a dizájnstúdió a Honda számára készítette, de egyelőre nem lehet tudni, hogy a cég (vagy bárki más) lát-e elég fantáziát és hasznot a robotban ahhoz, hogy működőképes termékké formálja. A Hondától egyébként nem áll távol a munkagépek készítése: otthoni használatra való fűnyírókat, talajlazító gépeket, hómarókat is fejlesztenek, Ausztráliában pedig generációk óta használják a gyártó terepre szánt motorkerékpárjait a farmerek a Honda elmondása szerint.

(Fotó: Studio R)