MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Külföldön már aggasztó a helyzet

Külföldön már aggasztó a helyzet

telex.hu

Magyarországon is súlyosabb RSV-járvány várható idén.

Aggasztó a helyzet több külföldi ország – Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság – gyermekklinikáin, ugyanis egyre több gyermek kerül kórházba RSV-fertőzéssel. Vannak klinikák, ahol már nem tudnak több beteget fogadni.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Havasi Katalin az RTL Híradóban arról beszélt: arra számítanak, hogy idővel Magyarországra is megérkezik a fertőzés, ami idén súlyosabb lesz. A Népegészségügyi Központ adatai szerint 2022 októberéig nyolc gyermeknél állapították meg az RSV-fertőzést. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója az RTL-nek azt mondta, hogy a klinika egy erősebb, súlyosabb szezonra készül, hogy el tudják látni az RSV-fertőzéssel hozzájuk kerülő gyermekeket. Az igazgató azt is hozzátette, hogy a klinikán 2022-ben eddig egy RSV-fertőzött kisgyermeket került lélegeztető gépre, de ő is gyógyultan távozott az intézményből.

Az RSV, azaz óriássejtes légúti vírus egy régóta ismert, nagyon virulens kórokozó, mely cseppfertőzéssel terjed, de évtizedek óta nem okozott akkora járványt, mint 2021 őszén. A betegség óvodás, iskolás korban, nagyobb gyermekeknél vagy a felnőttek esetében általában nem okoz súlyos problémát, jellemzően orrfolyás, hőemelkedés, étvágytalanság (egyszerű nátha) képében jelentkezik, ezért ők elsősorban a vírus terjesztése szempontjából jelentenek magas kockázatot. A felső légúti tünetekkel akkor kell azonnal orvoshoz fordulni, ha szapora légzést, zihálást, rohamokban jelentkező, csillapíthatatlan köhögést észlel a szülő a kisgyerekeknél. A fertőzés főleg az 1-2 éves kor alatti gyerekekre jelenthet veszélyt, őket úgynevezett passzív immunizációval védik, azaz ellenanyagot adnak be nekik, de az csak rövid ideig nyújthat védelmet.