MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Kötelező lenne a hús- és tejtermékek felszolgálása

Kötelező lenne a hús- és tejtermékek felszolgálása

prove.hu / KŐRÖSI BOGDÁN

Mi a baj vegán szempontból a bőrrel, szőrmével, selyemmel, gyapjúval, tollal?

Exeter városa a közelmúltban jóváhagyta az indítványt, hogy az önkormányzat belső eseményein kizárólag növényi alapú ételek kerüljenek felszolgálásra. Idén májusig tervezik megvalósítani az átállást.

Ezenfelül az önkormányzat által üzemeltetett intézmények büféiben és éttermeiben kötelező jelleggel meg kell jelennie a vegán fogásoknak, és külön jelzésekkel hívják majd fel a vásárlók figyelmét az egészségesebb és környezetbarátabb választási lehetőségekre.

Tavaly márciusban pedig Oxfordshire döntött úgy, hogy a városi tanács üléseiről kitiltják az állati eredetű ételeket.

Az ilyen és ezekhez hasonló pozitív, a jövőt szem előtt tartó változások ijesztettek rá arra a két konzervatív párti, Powys megyei képviselőre, akik egy javaslattal elébe szerettek volna menni, hogy náluk is hasonló reformok történhessenek.

Indítványuk szerint legalább a következő öt évben minden hivatalos rendezvényen, valamint a tanács által működtetett intézményekben kötelezően kéne a menün szerepeltetni különböző állati eredetű ételeket, vagyis húst és tejtermékeket.

Iain McIntosh és Les George, a két konzervatív képviselő, akik meg szeretnék akadályozni az étkezési reform betörését, Oxfordshire példája miatt kezdtek el aggodalmaskodni, hiszen az ottani változások a liberális demokraták és a munkáspárti képviselők eredményei, akik a powysi városvezetésben is többségben vannak.

„Számos gazdálkodóval, üzletemberrel és a lakosság tagjaival folytatott beszélgetés alapján azt mondhatom, sokan aggódnak amiatt, hogy miután Powys vezetése a liberális demokraták és munkáspártiak kezében van, itt is bevezetésre kerülhet a hús és tejtermékek betiltása” – fejtette ki félelmeit Iain McIntosh a Country Times hasábjain.

A tanácsot vezető liberális demokrata képviselő, James Gibson-Watt úgy nyilatkozott a Shropshire Star magazinnak, hogy teljesen feleslegesen kiáltanak farkast a képviselők, ugyanis semmiféle tiltás nincs kilátásban.

„Egyáltalán nem tervezzük, hogy bármiféle húst, vagy tejterméket betiltanánk Powysban, és McIntosh tanácsnok is értesülni fog erről. Szégyenteljes, hogy a tanács idejét arra pazarolja, hogy félelmet keltsen, holott inkább a valódi problémákkal kéne foglalkoznia, mint a megélhetési költségek növekedése, vagy az energiaválság, amik ténylegesen fenyegetik a helyi termelőinket” – mondja James Gibson-Watt.

A húst kötelezővé tevő javaslat támogatottsága egyelőre csekély, kritikusai pedig kiemelik azt, hogy amennyiben bevezetésre kerülne egy ilyen indítvány, az további súlyos terheket róna az így is gondokkal küszködő tartomány költségvetésre.