MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Kötelező a koronavírus elleni oltás minden egészségügyben dolgozónak

Kötelező a koronavírus elleni oltás minden egészségügyben dolgozónak

hvg.hu

Az erről szóló rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.

A koronavírus-járvány további hullámainak megfékezése és a betegek védelme érdekében az egészségügyi dolgozóknak mostantól már kötelező a védőoltás felvétele. Az erről szóló kormányrendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Az indoklás szerint az egészségügyben dolgozók fokozottan ki vannak téve a fertőzésnek és egyúttal forrásai lehetnek a vírus közösségi terjedésének. Oltásukra ezért „saját egészségük és a betegek egészségének védelme érdekében is szükség van.”

A védőoltás felvétele minden, még be nem oltott az egészségügyi dolgozónak kötelező,

beleértve az alapellátásban, a járóbeteg-szakellátásban, a kórházakban, a mentőknél, a gyógyszerellátásban, a diagnosztikában foglalkoztatott egészségügyi dolgozókat, a betegszállítókat, és a magán egészségügyi szolgáltató által foglalkoztatott egészségügyi dolgozókat is.

Emellett az oltás kötelező mind az egészségügyi ellátást nyújtó szociális intézmények dolgozóinak, mind a szociális intézményekben egészségügyi ellátást nyújtó dolgozóknak. Például az idősotthonba bejáró orvosoknak.

A még be nem oltott egészségügyi dolgozóknak legkésőbb szeptember 1-ig fel kell venni az oltás első dózisát – írták, hozzátéve, hogy az egészségügyi szolgáltatók nem hozhatnak létre új jogviszonyt olyan egészségügyi dolgozóval, aki nem veszi fel az oltást és meg kell szüntetni a jogviszonyt azzal az egészségügyi dolgozóval, aki megtagadja az oltás felvételét.

Mindemellett a munkáltató felhívhatja az egészségügyi dolgozót arra, hogy igazolja a védőoltás felvételét, illetve arra is, hogy a védőoltást a határidőig felvegye, avagy az oltás alóli mentességet megalapozó orvosi szakvéleményt bemutassa.