MENÜ
2021. március 7.
Tamás
Koronavírus: fontos dolog derült ki a Pfizer vakcinájáról

Koronavírus: fontos dolog derült ki a Pfizer vakcinájáról

hazipatika.com

A Pfizer-BioNTech vakcina a koronavírus új variánsai ellen is hatékonynak bizonyul.

Egy friss izraeli tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a Pfizer-BioNTech közös fejlesztésű vakcinája nemcsak a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedéstől véd, de a vírusfertőzés továbbadását is nagy mértékben csökkenti.

Az izraeli egészségügyi minisztérium és a Pfizer gyógyszergyár közös tanulmánya biztató eredményre jutott: a Pfizer-BioNTech közös fejlesztésű vakcinája 89,4 százalékban volt sikeres az új típusú koronavírus-fertőzés ellen, míg a tünetmentes fertőzések közel 94 százaléka ellen nyújt védelmet - számolt be róla a Telex. Bár a tanulmány szakértői átvizsgálása még hátravan, az átfogó adatok bizakodásra adnak okot, Izrael ugyanis átoltottságterén jelenleg világelső, a lakosság közel fele (49 százaléka) megkapta már a koronavírus elleni védőoltás első adagját, 100 emberre jelenleg 85 oltás jut a statisztikák szerint. Ez alapján úgy tűnik, beigazolódnak a korábbi feltételezések, és a Pfizer-BioNTech vakcinája lehet az első, amely nemcsak a megfertőződés, de a vírus továbbadása ellen is védelmet nyújt. A tanulmányban egy háromhetes időszakot vettek alapul, amikor az országban még kizárólag a Pfizer-vakcina volt elérhető, és amelynek végére a felnőtt lakosság 27 százaléka kapta meg a védőoltást.

Fontos megjegyezni ugyanakkor azt is, hogy a Pfizer védőoltása sem képes 100 százalékos védettséget nyújtani senkinek. Az oltás hatékonysága egyénenként is változó lehet, erre enged következtetni, hogy a vizsgálat idején súlyos állapotban kórházba kerülő fertőzöttek 4,4 százaléka kapta meg korábban az oltás mindkét adagját, míg a COVID-19 szövődményei miatt életüket vesztők 5,7 százaléka volt beoltva. Összességében elmondható, hogy az mRNS alapú védőoltás 93 százalékos hatékonysággal akadályozta meg a koronavírusokozta súlyos megbetegedést, valamint a későbbi elhalálozást.

Szintén jó hír, hogy a Pfizer-BioNTech vakcina a koronavírus új variánsai ellen is hatékonynak bizonyul, az egyre nagyobb átoltottság nyomán a brit variánssal fertőzöttek száma is jelentősen csökkent. A dél-afrikai variáns elleni védelemre nem terjedt ki a vizsgálat.