MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Koronavírus és a lehetséges diabetes

Koronavírus és a lehetséges diabetes

hazipatika.com

Fontos, hogy a cukorbetegséget időben diagnosztizálják.

Mióta az új koronavírus életünk minden területére betört, egyre több információra teszünk szert a SARS-CoV-2-vírus terjedéséről, hatásairól és hosszú távú egészségügyi következményeiről. Ismert, hogy a krónikus betegeknél, köztük a cukorbetegeknél nagyobb a súlyos megbetegedés kockázata, arról viszont még mindig meglehetősen keveset tudnak a kutatók, hogy a vírusfertőzés következtében kinél és miért alakulhat ki 2-es típusú diabétesz. A Nagy-Britanniában élő Jordan Charles hónapokig diagnosztizálatlan cukorbetegségben szenvedett, amikor pedig kiderült a baj, addigra a diabétesz akkora pusztítást végzett a szervezetében, hogy kis híján belehalt. A bbc.com-nak elmesélte történetét.

Ki tekinthető cukorbetegnek?

A diabétesz nem egységes kórkép, több típusa van (1-es, 2-es, az igen ritka 3-as és a terhességi). Az Amerikai Diabetes Társaság 1998-as ajánlása még mindig mérvadó itthon, eszerint cukorbetegségre utal és további vizsgálatokat igényel, ha az éhgyomri (éhomi)vércukorszint7,0 mmol/l-nél magasabb, vagy az étkezés után 2 órával mért érték 11,1 mmol/l felett van. Kritikusan magas tartományról beszélünk, ha a vércukorszint eléri a 26-29 mmol/l-es, esetleg 30-32 mmol/l-es értéket. Ilyenkor már többnyire gyors kórházi ellátásra van szüksége az érintettnek, hogy a létfontosságú életfunkciókat biztosító szervei ne sérüljenek tartósan.

Egy szerencsés végkimenetelű eset

A Nagy-Britanniában élő Jordan Charles vércukorszintje hihetetlenül magas volt (a bbc.com közlése szerint 127 mmol/l), amikor rosszullétre panaszkodva bekerült a kórházba. "Az orvosok elhűltek, mert ilyen magas értéket még sosem láttak. Azt mondták, hogyha egy órával később érkezem, nem éltem volna túl" - mesélte a férfi. A riportból kiderül: Jordan nem tudta, hogy 2-es típusú cukorbetegség alakult ki nála azalatt a néhány hónap alatt, amíg felépült a márciusi koronavírus-fertőzésből. Miután indukált kómába helyezték - mesterségesen -, 23 napot töltött kórházban. Azóta a napi rutinja és életmódja teljesen megváltozott: alkalmazkodnia kellett az új helyzethez. Minden reggel vércukorszint-méréssel kezd, majd jön az inzulininjekció és többféle gyógyszer. "Nagyjából minden szervem tönkrement" - mondja. A kórházban lélegeztetőgépre került, hasnyálmirigy-gyulladás és akut vesebaj jelentkezett nála. "Mindezt a diagnosztizálatlan cukorbetegség hozta magával" - teszi hozzá. A férfi márciustól szeptemberig úgy élt, hogy nem tudott az időközben kialakult diabéteszről.

Jordan esete nem egyedülálló, ám a tudósok még vizsgálják a pontos összefüggést a koronavírus-fertőzés és a diabétesz kialakulása között. "A hasnyálmirigy, a máj, a belek kulcsfontosságúak a cukoranyagcsere szempontjából. Ha a vírus képes megrongálni ezeket, akkor a későbbiekben gondok adódhatnak" - összegzi Francesco Rubino, a King's College London professzora.

A cukorbetegség és a koronavírus kapcsolatát már több kutatás vizsgálta. Az egyik eredménye szerint a SARS-CoV-2-vírus okozta megbetegedés súlyos formában jelentkezik azoknál az idős, 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél, akiknél a betegség valamilyen szövődménnyel is párosul. Egy másik tanulmány szerint pedig a koronavírus egészséges embereknél is okozhat diabéteszt, illetve a már meglévő cukorbetegség szövődményei is súlyosabbak lehetnek - írja az Eurekalert. Részletek!

A tanulságok és a teendők

Ahogy ez az eset is rávilágít, életbevágó, hogy az emberek tisztában legyenek a kezdődő, vagy a már kialakult, de még nem diagnosztizált diabétesz tüneteivel, mert a sokáig kezeletlenül maradt betegség tönkreteheti a létfontosságú szerveket: többek között szívproblémákat, látásromlást és idegrendszeri károsodást is okozhat. És sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már kialakult náluk valamilyen szövődmény.

Jordan Charles nem gondolta, hogy cukorbeteg lehet, mert világéletében egészséges volt. "Ha felmerült volna bennem a gyanú a tüneteket látva - állandó fáradtsággal, szomjúsággal, gyakori vizeléssel küzdöttem -, biztos kivizsgáltatom magam. Akkor sokkal hamarabb fény derült volna a betegségre, és nem jutottam volna idáig" - említi saját példáját. Igaz, nem volt könnyű helyzetben, mert néhány, diabéteszre utaló tünet - például a fáradtság, a lehangoltság, a súlyvesztés - könnyen összetéveszthető a koronavírus-fertőzés után egyeseknél hátramaradó hosszú COVID jellegzetes szimptómáival.

Riasztó adatok, elhanyagolt esetek

A cukorbetegség világszerte egyre több embert érint: Magyarországon 2019-ben több mint 1,1 millió felnőtt és 50 ezer gyerek élt diabétesszel a KSH adatai szerint. A tényleges betegszám viszont éppen a diagnosztizálatlan esetek miatt ennél jóval magasabb lehet. Az Egyesült Királyságban valamivel kedvezőbb a helyzet: a körülbelül 67 milliós országban a Diabetes UK jótékonysági szervezet becslései szerint 4 millió cukorbeteg él, közülük körülbelül egymillió embernél még nem diagnosztizálták a diabéteszt.

Az orvosok ezért arra figyelmeztetnek, hogy legyünk éberek, és vegyük komolyan testünk jelzéseit. Amennyiben a már említett tüneteken kívül esetlegesen diabéteszre utaló jeleket tapasztalunk, például állandó szomjúság, éhségérzet, gyakori vizelési kényszer gyötör bennünket, mindenképpen keressünk fel egy szakembert.