MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Korlátlan tiszta energia

Korlátlan tiszta energia

blikk.hu/Meixner Zoltán

„Egyik napról a másikra közel 40-szer kisebbre változtatta meg a fúziós reaktorok wattonkénti költségét."

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) mérnökei egy olyan áttöréssel jelentkeztek, amely megnyitja az utat a korlátlan tiszta energia termelése felé. Sikeresen teszteltek ugyanis egy olyan új, magasabb hőmérsékletű szupravezető mágnest, amely képes világrekordot jelentő, 20 tesla mágneses térerősséget létrehozni, ami döntő lépés a gyakorlati fúziós erőművek megvalósításához.

Közel három évvel a teszt elvégzése után az MIT kutatói az IEEE Xplore folyóiratban egy átfogó elemzést tettek közzé nemrégiben, amelyben érvényesítik a rekordot megdöntő szupravezető mágneses technológiát, ami kulcsfontosságú a korlátlan tiszta energiát előállító kereskedelmi reaktorok építésében – írja a ReadWrite.

„Egyik napról a másikra közel 40-szer kisebbre változtatta meg a fúziós reaktorok wattonkénti költségét. Most már a fúziónak van esélye arra, hogy gazdaságos legyen” – mondta Dennis Whyte, az MIT Plazmatudományi és Fúziós Központjának korábbi igazgatója az új mágnesekről szólva.

A magfúzió – a könnyű atomok nehezebb atomokká való átalakulási folyamata – energiával látja el a Napot és a csillagokat, de ennek a folyamatnak a Földön való hasznosítása komoly kihívásnak bizonyult. Több évtizednyi kemény munka és sok milliárd, a kísérleti eszközökre elköltött dollár vezetett odáig, hogy ma már a határán vagyunk az ipari méretű fúziós reaktorok előállításának. A régóta keresett, de még soha el nem ért cél egy olyan fúziós erőmű építése, amely több energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Egy ilyen erőmű anélkül tudna villamos energiát termelni, hogy üzem közben üvegházhatású gázokat bocsátana ki, és nagyon kevés radioaktív hulladék keletkezne. A fúziós üzemanyag a hidrogén egy formája, amely tengervízből származhat, és gyakorlatilag korlátlanul hozzá tudunk férni.