MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Kórházi fertőzések – beszédes statisztikák

Kórházi fertőzések – beszédes statisztikák

Tóth Rózsa / fotó: 24.hu

A legkritikusabb osztályok az intenzívek, a sebészetek és a belgyógyászatok.

Ha Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban egy beteg tudni akarja, hogy mennyire áll jól vagy rosszul egy kórház vagy annak fenntartója a fertőzésekkel, akkor könnyedén megnézheti az interneten egy nyilvános adatbázisban.

A direkt36.hu arról ír, hogy Magyarországon annak ellenére titkolóznak erről a hatóságok, hogy az országos statisztikákból egyértelmű, hogy súlyos és ráadásul évről-évre rosszabb a helyzet. A lap ugyanakkor most közzétett egy olyan adatelemzést, amely először ad képet arról, hogy a különböző kórházakban milyen fertőzési állapotok uralkodnak.

Az elemzésben a magyar kórházakat tüntették fel a különböző kórházi fertőzések szerint. A lista elején azok a kórházak vannak, ahol a legnagyobb előfordulási arányt mutatták ki, a végén pedig azok, ahol a legkisebbet.

A „Gyakoriság” oszlopban lévő szám mutatja meg, hogy 100 ezer ápolási napra hány fertőzés jut a számításaik szerint, melynek során kiküszöbölték az egyes kórházak betegösszetételeinek eltérését.

Az oknyomozó portál a kórházak első rangsorában a multirezisztens kórokozók fertőzéseit mutatja be intézményenként. Ezek olyan baktériumok, amelyek többféle erős antibiotikumnak is ellenállnak, és éppen emiatt annyira veszélyesek: nehéz elpusztítani őket, miközben súlyos szövődményeket okozhatnak az eleve beteg pácienseknél.

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház a multirezisztens kórokozók fertőzései esetében a 39. helyezést érte el, a fertőzések gyakorisága 28,86. Első helyen a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet található található, az érték: 69,42. Utolsó az edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet, az érték: 1,40.

A második rangsorban a clostridium difficile fertőzések előfordulását részletezi a lap. Ez egy vészes hasmenéssel járó gyakori kórházi fertőzés, a legyengült kórházi fekvőbetegeknél súlyos esetben – és ha nem kezelik megfelelően – életveszélyes bélgyulladáshoz vezethet. Itt is a lista elején láthatók a bejelentett fertőzések alapján legproblémásabb kórházak.

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház a clostridium difficile fertőzések előfordulásában a 30. helyezést érte el, a fertőzések gyakorisága 43,98. Első helyen a budapesti Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház található, az érték: 203,01. Utolsó a Törökbálinti Tüdőintézet, az érték: 1,40.

A harmadik esetben pedig a véráramfertőzések előfordulása látható. Ezek azok az esetek, amikor a kórokozók a vérkeringésbe bejutva nagyon súlyos állapotot – vérmérgezést vagy szepszist – idéznek elő, amely az esetek egy jelentős részében halálos.

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház a véráramfertőzések előfordulása esetében a 40. helyezést érte el, a fertőzések gyakorisága 15,17. Első helyen a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház található, az érték: 61,26. Utolsó a Gróf Tisza István Kórház (Berettyóújfalu), az érték: 0,59.

Az elemzés legfőbb eredményei alapján kiderült, hogy nem mindig a súlyos eseteket ellátó nagy kórházakban történik arányaiban sok fertőzés, sőt, van néhány kisebb intézmény, amely minden fertőzéstípus esetén rosszul teljesít.

Budapest kórházaiban a bejelentett fertőzések alapján sok a probléma, de vidéken is több városi kórházban hasonló a helyzet. A legkritikusabb osztályok az intenzívek, a sebészetek és a belgyógyászatok, de találtak olyan esetet, amikor a pszichiátrián harapóztak el a fertőzések.

A betegek halálát a kórházak csak nagyon kis százalékban tudják be a kórházi fertőzéseknek, közben azonban a fertőzéses esetek 30-40 százalékában a beteg meghal.

Ez az összehasonlítás korábbi évek adatai alapján készült, amelyeket a Társaság a Szabadságjogokért perelt ki az államtól és bocsátott a direkt36.hu rendelkezésére. 2015–16-os adatokról van szó, de több jel is utal arra, hogy az akkori kép nem változott lényegesen.
A lap megkereste az említett kórházakat, de egyikük sem válaszolt a kérdéseikre.

Forrás: https://www.direkt36.hu/eddig-titok-volt-hogyan-allnak-a-magyar-korhazak-a-fertozesekkel-a-direkt36-elkeszitette-es-most-kozzeteszi-a-rangsorukat/