Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Kólya József: „A hozzáadott érték, az innováció cégünk mozgatórugója”

Kólya József: „A hozzáadott érték, az innováció cégünk mozgatórugója”

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Fennállása óta a legeredményesebb évet zárta a Tam-Bau Építőipari Kft.

Észak-Tolna megye egyik meghatározó építőipari cégeként jegyzik, és országszerte ismerik. A Tamási székhelyű Tam-Bau Építőipari Kft. folyamatosan fejlődő és növekedő vállalkozás, melynek életében meghatározó jelentőségű volt a 2022. év. Három évtizedes működését tekintve a cég fennállása óta a legnagyobb eredményt sikerült elérni, miközben nem csökkentette a száz fős dolgozói létszámot. Az építőipari ágazatot sújtó gazdasági helyzetben nemcsak növekedni tudtak, de nagyléptékű technikai-technológiai fejlesztések végrehajtásával a következő időszakot is megalapozták. KÓLYA JÓZSEF tulajdonos-cégvezető a szakmai innovációban hisz, és ezt folyamatosan megvalósítja. Az év első munkanapján egy kis visszatekintésre kértük, és az idei év kilátásairól kérdeztük.

– 2023. január 9-én beszélgetünk, az első munkanap az idei évben, hogy érzi magát?
– Kellemes hangulatban, kipihenten kezdem az évet, ami nem véletlen, hiszen kollégáimmal együtt hosszú pihenőt adtunk magunknak. Soha ilyen hosszúra nem nyúlt a karácsonyi és újévi szabadság. Természetesen az ésszerűség diktálta, hiszen azt tapasztaltam, hogy decemberben megállt az ország, mindenki elérhetetlen volt, elfáradt és kivárt. Ma sem könnyű a 2022-23-as évre vonatkozóan hiteles képet adni, elsősorban az infláció miatt. A nemzetgazdaságot sújtó inflációs hatás legnagyobb elszenvedője az építőipar, ami kedvezőtlen kilátásokkal kecsegtet az ágazatban működők számára. Ebben a kedvezőtlen környezetben sikerült a 2022-es évben fennállása óta a legjobb eredményt elérni vállalkozásunknak, 40%-kal emelkedett az árbevételünk, és a megfontolt, jó gazdálkodás következtében az eredményünk is jelentősen nőtt.

– Ezek szerint nem az inflációs hatás miatt következett be a látványos bevételnövekedés…
– Fontosnak tartom a megfontoltságot, és a hurráélményt tompítja, hogy a gazdasági válság nehézségei között tudtunk eredményesek lenni. Különösen jelentősnek tartom a beruházásaink finanszírozási nagyságrendjét, jelentős technikai-technológiai fejlesztést hajtottunk végre. Földmunkagépeket (dózert, lánctalpas kotrógépet, gumikerekes kotrógépet, gumihevederes dömpereket, dózert, valamint új transzportbeton keverő- és mobil előregyártó egységet) vásároltunk, teljes flottacsere történt a nyerges szállítójárműveket illetően. Mindeközben jövőképünket megalapozó prioritást élvezett a fejlesztésekben előregyártó üzemünk fejlesztése.

– Az új telephelyre költözés idején, két évvel ezelőtt üzemelték be a ma is jól működő előregyártó üzemet. Mennyivel más, és miben különbözik a két profil?
–Egy mobil, kiselemek előregyárását szolgáló technológiai rendszerről van szó, ami a gyártást, rakatolást végzi el. Elsősorban funkcionális, statikai betonelemek gyártására szolgál. Meglátásom szerint az építőipar a helyszíni, monolit tevékenységből az előregyártott termékek felhasználására tér át a jövőben, valójában a kész elemek szakszerű beépítését jelenti a mély-és magasépítésben egyaránt. Ezért is mondhatjuk, hogy a fejlesztésnek, innovációnak a jövőt meghatározó jelentősége van.

– Szóval most is az elsők között lépnek, fejlesztenek.
– Így van, tavaly megvásároltuk a technológiát, idén az infrastruktúrát hozzáfejlesztjük, 2300 négyzetméter csarnoképületet építünk a telephelyünk keleti részén. Az alépítmények már elkészültek, az inrastruktúrában teljesen elkülönítve kezeljük, például külön transzportbeton-gyártót kap ez az üzemrész. Terveink szerint 2023 első félévében befejezzük a teljes beruházást, a próbaüzem után elkezdődhet a gyártás. Természetesen másik üzemegységünkben tovább folytatódik a különböző látványelemek, térkövek szegélyek gyártása is. A fejlesztések másik irányaként a nagygépes ágazat számára szereztünk be nagy értékű eszközöket, ami a költséghatékony, magas színvonalú működéshez nélkülözhetetlen.
Nagy örömömre szolgál, hogy a szép termelési eredmények mellett sikerült megőrizni a létszámot is, ami az utóbbi 25 évben stabilnak mondható, száz körüli dolgozói állományt jelent.

– Mindezek alapján mit vár a 2023-as évtől?
– A tavalyi évet meghatározó, már említett infláció-okozta nehézségek nagy kihívások elé állítanak bennünket, de hiszek abban, hogy az általános elvárás alapján egy év múlva a jelenlegihez hasonló eredményességről tudok beszámolni. Ez a közel 30-40 %-os növekedési várakozás részemről nem légből kapott, a már említett fejlesztéseink alapozzák meg. Próbaüzem után elindulhat a termelés új előregyártó üzemünkben. Az építőmesteri üzletágban is biztosítottnak látom az árbevételt, elsősorban egyezség alatt álló nagy projektjeink okán. Kérdőjelek csak a nehézgépes üzletágunknál mutatkoznak. A kereskedelem területén egyre szélesebb portfóliót kínálunk vásárlóink számára, ezen a téren is lényeges a hozzáadott érték, legyen szó betonelemekről, transzportbetonról, osztályozott kavicsról, -zúzalékról. Általánosságban is elmondható, hogy a hozzáadott érték és az innováció cégünk mozgatórugója.

– A megbízhatóság és az abszolút szakmaiság jellemezte kezdetektől a Tam-Bau Kft. filozófiáját.
– Az idei évben, március 9-én lesz alapításunk harmincadik évfordulója. Ezt a három évtizedet egy nyílt nappal szeretnénk megünnepelni, amelyre meghívást kapnak mai és korábbi dolgozóink, együttműködő partnereink, a környékben élők. Fontos számunkra a környezet, ahol élünk. Egy halmozottan hátrányos helyzetű térségben működünk, ahol a társadalmi szerepvállalás fokozott jelentőséggel bír. A kulturális, sport, és szociális szféra vonatkozásában egyre inkább a helyi ügyeket próbálom segíteni. Lokálpatriótaként ezt kötelességemnek érzem.