MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Kóbor macskák százai kerültek bajba Madridban

Kóbor macskák százai kerültek bajba Madridban

hvg.hu

A bezárt közparkokban élő állatokat a kijárási korlátozások miatt senki sem tudja etetni.

Sok száz macska került veszélybe a spanyol fővárosban. Az állatvédő aktivisták arra figyelmeztettek, hogy a szabadban élő macskák hamarosan éhezni fognak. A becslések szerint a 125 hektáros Retiro parkban mintegy 300-400 macska él. Ellátásukról a Retiro Macskáinak Baráti Szövetsége elnevezésű csoport tagjai gondoskodnak.

A problémát most a hatóságok igyekeznek megoldani. Keddtől engedélyezték, hogy hivatalosan jelentkező önkéntes gondozók láthassák el az állatokat vízzel és élelemmel a főváros két legnagyobb parkjában, a Retiro parkban és az I. János Károly parkban, a kijárási tilalom ellenére. A madridi városvezetés azt is megengedte, hogy a két nagy park hetente három napon 9 és 10 óra között kinyisson.

Olaszország után Spanyolországot sújtja leginkább a koronavírus-járvány Európában, keddre már több mint 35 ezer megerősített fertőzést és több mint 2300 halálos áldozatot tartottak számon. Március 15. óta a spanyolok csak vészhelyzetben és élelembeszerzés miatt hagyhatják el otthonukat.