MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Kívül belül gyógyít

Kívül belül gyógyít

greendex.hu

Íme a gyógyító hatásairól méltán híres növény, a körömvirág.

Az orvosi körömvirág a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Egyike a legtöbbféleképpen használt fűszer- és gyógynövényeknek. Gyakran említik gyűrűvirágnak és kenyérbélvirágnak is. Virágai átmérője elérheti a 6 cm-t is, sárga és narancssárga színű nyelves és csöves virágszirmokból állnak. A telt virágú fajtáknak csak nyelves virágaik vannak. Kora tavasztól az első fagyokig folyamatosan nyílnak. Levelei finoman szőrözöttek, lándzsa vagy tojás alakúak, váltakozó állásúak.

Kívül-belül gyógyít

A körömvirágot már a középkorban is alkalmazták bélzavarok és májbetegségek esetén, és a növénynek még ma is sokféle hatást tulajdonítanak. Virágzata a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Calendulae flos néven hivatalos drog. Élénkítő és görcsoldó, alkalmazzák asztma, köhögés, álmatlanság, szívdobogás és szorongásos állapot esetén is. Gyulladásgátló, antibakteriális és fertőtlenítő hatású. A körömvirág viszketéscsillapító hatásának köszönhetően külsőleg kiegészítő kezelésként használatos. Fertőtlenítő és gyulladásgátló, valamint sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt bőr- és szájüregi betegségek kezelésére ajánlott. Használják bőrrepedések, kisebb sebek, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladások esetén is.

Virágából forrázatot készíthetünk. Gyomorfekély, nyombélfekély, fertőzéses májgyulladás esetén napi 3 csésze teát igyunk belőle. Vértisztításra és a májműködés javítására pedig 1–3 csészével igyunk 3 héten keresztül. Lázcsillapításra, görcsoldásra alkalmanként egy csészével ajánlott fogyasztani. A körömvirágtea májgyulladásra, lázcsillapításra és görcsoldásra is kiváló.

Tudta-e?

Régen virágait a drága sáfrány hamisítására használták, de sem aromájában, sem színében nem tudta helyettesíteni.
A kertbe ültetve elűzi a gyökérfonalférgeket, és távol tartja a levéltetveket is.
Főzete csigaölő.
Gyógynövényként ülőfürdőnek, teának, borogatásnak, tinktúrának is alkalmazzák.
Fűszerként az ételeknek sárgás színt, enyhén csípős és kesernyés ízt ad.
Teljes virága vagy csak a szirmai, de akár a levele és a szára is felhasználható.
A virága gyakori összetevője volt német leveseknek és raguknak. Az angol „pot marigold” kifejezés is erre utal. A „pot” jelentése ’fazék’, míg a „marigold” jelentése ’körömvirág’ és egyben női keresztnév is. Az aranysárga színű szirmokat vajak és sajtok színezésére is használták.