MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Kísérleti tömegrendezvények, önkéntesekkel

Kísérleti tömegrendezvények, önkéntesekkel

telex.hu • fotó: index.hu

Ötezer szurkolóval modellezik, hogyan terjedhet a vírus a stadionokban.

Kísérleti célból 5000 nézőt engednek be a jövő szombati Hollandia–Lettország világbajnoki selejtezőre, a jegyeket fél óra alatt elkapkodták, írja az MTI. A meccsen azt próbálják meg szimulálni, hogy járványügyi szempontból hány kontakthelyzet adódik egy ekkora tömegeseményen.

A mérkőzést az amszterdami Johan Cruyff Arénában rendezik, a stadionon belül buborékokba osztják be a szurkolókat, akiknek negatív teszttel kell rendelkezniük. A szakértők több szempontból vizsgálják meg a körülményeket, figyelik majd a kilélegzett és a kitüsszögött levegő terjedését, illetve elemzik, hogy mi lenne a legideálisabb ültetési rend.

A holland szövetség szerint ha sikeres lesz a kísérlet, az felgyorsíthatja a folyamatot, hogy a nézők idővel visszatérhessenek a stadionokba. Jelenleg szinte minden európai országban zárt kapuk mögött rendezik meg a futballmeccseket. Nem titkoltan az is a célja a kísérleti meccsnek, hogy az idei évre elhalasztott Európa-bajnokságon is minél több szurkolót lehessen majd beengedni.

Az már szinte biztosra vehető, hogy lesznek szurkolók az Eb-n, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ugyanis nemrég azt közölte, hogy a nyári Eb 12 rendező városának – így köztük Budapestnek is – garantálnia kell, hogy beengednek nézőket a meccsekre. Amelyik helyszín ezt nem vállalja, elveszíti a rendezési jogot. Az UEFA végrehajtó bizottsága április 19-én ül össze, és akkor hoznak végső döntést, hogy milyen keretek közt rendezik meg a tornát.

Máshol is kísérleteznek azzal, hogy milyen feltételek mellett lehet biztonságosan megtartani nagyobb eseményeket. Nagy-Britanniában ezer önkéntes bevonásával tesztelnék, hogy milyen biztonsági intézkedések szükségesek ahhoz, hogy az emberek visszatérhessenek a stadionokba, éjszakai klubokba és konferenciaközpontokba. A kísérlet részeként egy önkéntesen jelentkező jegyespár mindenféle létszámkorlátozás nélküli esküvőt is tarthatna.

Barcelonában 5000 fős rockkoncertet rendeznek március végén hasonló célból: a résztvevőknek aznapi negatív antigéntesztet kell bemutatniuk, és FFP2-es maszkot kell viselniük, de nem kell majd egymástól távolságot tartaniuk. A helyszín a Palau San Jordi aréna lesz, amit 1800 nézőt befogadó zónákra osztanak majd fel. A szervezők korábban négy olyan fellépést szerveztek, amelyeknél ugyanilyen körülmények között senki nem fertőződött meg.