Tam_Bau
MENÜ
2021. szeptember 21.
Máté, Mirella
Kína keresztben lenyeli Szerbiát

Kína keresztben lenyeli Szerbiát

napi.hu

Szerbia elég jelentős összeggel tartozik külföldi kormányoknak, és ez a jövőben növekedhet.

Főként a kínai tartozás hízhat akkorára, ami már eléggé megterhelné minden egyes szerb zsebét.

Rövidesen minden szerb állampolgár 1300 euróval fog tartozni Kínának - írta egy szakértői számításra hivatkozva a vajdasági Szabad Magyar Szó. A Kínától felvett hitelek kamata már nem olyan kedvező, mint a 2011 és 2015 közötti időszakban, gyakorlatilag ugyanakkora kamattal dolgoznak, mint bárki a világpiacon – mondta Mihailo Gajic közgazdász, tudományos kutató.

Gajic szerint Szerbia államadóssága május végén 28,1 milliárd euró volt, ami a GDP 55,6 százaléka, ebből 16,4 milliárd volt a külső tartozás. Az ország külföldi kormányoknak 2,6 milliárddal tartozik, ebből csak Kínának 1,1 milliárddal. A szakértő szerint egyelőre „nem olyan sokkal” tartoznak Kínának, ami viszont drasztikusan változhat a jövőben.

Ha figyelembe vesszük, hogy a kormány most kíván még nyolcmilliárd eurót felvenni a kínaiaktól a belgrádi metró építésére és más infrastrukturális beruházásokra, akkor egyértelművé válik, hogy harmadával nő majd az államadósság, ez pedig azt jelenti, hogy minden szerb állampolgár nagyjából 1300 euróval (közel félmillió forint) tartozik majd Kínának.