Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Ki aranyba, ki whiskybe fektet

Ki aranyba, ki whiskybe fektet

portfolio.hu • fotó: liquor.com

Hogy az arany valóban védelmet nyújthat-e az esetleges inflációval szemben, az már egy összetettebb kérdés.

A központi bankok stimulusai utat nyitottak az árfolyam – és eszközármanipulációk korának – mondta Richard Hodges, a Nomura Asset Management pénzügyi vezetője. A szakember szerint a fizikai arany értéktartó lehet akkor is, amikor majd minden rosszra fordul, és más befektetések nyomás alá kerülnek.

Én csak úgy halmozom az aranyrudakat, pont, mint a filmekben – mondta Hodges.

A 2008-as pénzügyi válság óta befektetők és elemzők figyelmeztetnek arra, hogy a nulla százalék körüli alapkamatok és a Fed kötvényvásárlási programjai el fogják árasztani az amerikai gazdaságot dollárral, ezzel a fogyasztói árak jelentős növekedését és eszközár-buborékokat generálva, amik előbb-utóbb mindenképp kipukkannak.

Minden baljós előrejelzés ellenére az infláció viszonylag alacsony szinten maradt az elmúlt évtizedben, a globális részvénypiacok a járványhelyzet ellenére hatalmasat emelkedtek.

Mindeközben az arany ára „csupán” 60 százalékkal tudott feljebb kerülni az elmúlt 10 év során – így elmondhatjuk, hogy a nemesfém egy OLYAN KATASZTRÓFA ELLENI FEDEZETKÉNT MŰKÖDÖTT, AMI VÉGÜL NEM KÖVETKEZETT BE.

Mindezek ellenére az arany iránti kereslet jelentősen megugrott az elmúlt hónapokban, ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja. Hodges, aki a legújabb aranyrúdjait májusban vette, kimondottan jól időzített – három hónappal később ugyanis 2 064 dollárt adtak egy uncia aranyért, míg május elején körülbelül 1 700 dollárt.

Az inflációtól való félelem tehát ismét számos befektető fejében ütött szöget, különösképpen a kisbefektetők körében. Az arannyal egyetemben igyekeznek az infláció elszállásától tartók egyéb eszközökkel fedezni pozícióikat, így az ezüst és a Bitcoin is komoly ralin van túl, egyesek azonban úgy vélik, hogy a whisky lehet a legjobb megoldás.

Természetesen nincs kőbe vésve, hogy az infláció azonnal és drasztikus módon el fog szállni - az amerikai fogyasztói árak ugyanis csupán 1 százalékot nőttek az elmúlt 12 hónapban. A kötvénypiaci árak – ahol a kereskedőknek lehetőségük nyílik konkrétan az infláció jövőbeli alakulására spekulálni – alakulása alapján azonban MINDENKÉPPEN NÖVEKEDÉSRE VAN KILÁTÁS.

Egy 3 százalékos infláció bár nem nevezhető hiperinflációnak, de éves szinten tökéletesen elég arra, hogy 25 év alatt eltüntesse az ember vagyonának felét – vélekedett Nikhil Chandra, az Aviva Investors befektetési igazgatója. A szakember a jövedelemgeneráló befektetéseket részesíti előnyben az arannyal szemben, mint például az ingatlanbefektetést.

A whiskyvel nem lőhetünk mellé

Azonban hogy az arany valóban védelmet nyújthat-e az esetleges inflációval szemben, az már egy összetettebb kérdés.

Az arany egy megbízhatatlan inflációfedező eszköz – így vélekedik Campbell Harvey, a Duke University portfólió menedzsmentre szakosodott professzora. Harvey és kutatócsoportja adatai alapján elmondható, hogy az arany bár kifejezetten jól tartotta az értékét már a római kor óta, rövidtávon gyakran csapdájába esik a különböző fellendüléseknek és összeomlásoknak.

Az ingatlanbefektető James Scott infláció elleni küzdelmében alkalmazott legkedveltebb eszköze jóval likvidebb a korábbiaknál: 

A TÖLGYFAHORDÓBAN ÉRLELT SKÓT WHISKYRE ESKÜSZIK A GURU, AMIBŐL TÖBB, MINT 4 000 LITERREL RENDELKEZIK EGY SKÓCIAI RAKTÁRÉPÜLETBEN.

Scott hat éve kezdett el aktívan whiskyt gyűjteni, időközben üvegről hordóra váltott – nemrég adott el egy 28 éves Bunnahabhain hordót, aminek értéke 10 százalékot nőtt 11 hónap leforgása alatt. Véleménye szerint a whisky egyértelműen felülmúlja az inflációt – ez nem is lehet kérdés.

És mi történik, ha továbbra sem indul be az infláció emelkedése? Scott számára a befektetett eszközének van egy másodlagos előnye is;

A nap végére ha mégsem profitálok a befektetésemből, még mindig tarthatok egy jó kis bulit!