Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Két szigorú javaslat

Két szigorú javaslat

hvg.hu

Sebességcsökkentéssel és vasárnapi autótilalommal csökkentenék az olajszükségletet.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tízpontos javaslatot dolgozott ki, amelynek nyomán számításaik szerint napi akár 2,7 millió hordóval csökkenthető lenne az olajszükséglet a következő négy hónapban a fejlett gazdaságokban.

Az intézkedések között első helyen szerepel az autópályákon a sebességkorlátozás bevezetése legalább 10 km/h-s mértékben, illetve a nagyvárosi autóhasználat tilalma vasárnaponként. Az első intézkedés kapcsán úgy számolnak, csak a személyautók esetében 290 ezer hordóval lenne kevesebb a kőolajfelhasználás naponta, amihez további 140 ezer hordó mínusszal járulnának hozzá a teherautók.

A vasárnapi autóhasználat teljes mellőzése a nagyvárosokban számításaik szerint 380 ezer hordóval csökkentené az olajszükségletet havi szinten, ha csak egy vasárnap lenne ilyen havonta, az 95 ezer hordó megtakarítást jelentene.

Emellett az IEA a tömegközlekedés költségeinek csökkentését is javasolja; sőt a lehetőségek szerinti heti három nap távmunka bevezetését.


Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség ügyvezető igazgatója szerint ezek az intézkedések lehetővé teszik „a piaci feszültségek enyhítését, a fogyasztók által fizetett ár csökkentését és a gazdasági károk csökkentését”. Kiemelte, hogy a 10 pontos tervben javasolt intézkedések többsége a fogyasztói magatartás megváltoztatását kívánja meg, amit kormányzati intézkedések támogatnak. Az, hogy ezeket az intézkedéseket, hogyan hajtják végre az egyes országok saját körülményeitől függ.