MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Készül a bőr alá ültethető riasztó...

Készül a bőr alá ültethető riasztó...

hvg.hu

...ami azonnal jelez, ha vírus éri az embert.

Az amerikai hadsereg egyik orvosa olyan, a bőr alá helyezhető „lámpán” dolgozik, mely érzékelői révén azonnali visszajelzést küld, ha a viselője megbetegedett. Nem megfázásról van szó, hanem olyan esetekről, amelyek járványos időszakokhoz vezethetnek.

A koronavírus-járvány arra is ráébresztette a kutatókat és a nagyhatalmakat, hogy sokkal komolyabb fejlesztésekre van szükség, hogy ne történjen meg egy újabb hasonló eset. Az átlagosnál jobban aggódók közé tartozik Matthew Hepburn, az amerikai hadsereg orvosa, az Operational Warp Speed nevű kezdeményezés egyik vezetője is. (A társulás többek között a Covid–19 elleni vakcinák fejlesztését és forgalmazását segítette.)

Hepburn egy különleges projektje miatt került most be a CBN News hírébe: egy olyan „ellenőrzőlámpán” dolgozik, amely szerinte képes lenne megakadályozni, hogy egy kórokozó ismét pandémiaszerű eseményekhez vezessen. Mindezt úgy érné el az orvos, hogy a kérdéses eszközt a bőr alá ültetné. A készülék elmondása szerint teljesen biztonságos, a vele kapcsolatos kutatás pedig már régebb óta zajlik. Eleinte cukorbetegeknek készült, de Hepburn rájött, hogy egy sokkal komolyabb célra is bevethető.

A chipet – vagy ahogy az orvos nevezi, a bioérzékelőt – egy hidrogélnek nevezett anyag borítja. Rendkívül parányi, így a viselése nem okozna semmilyen kellemetlenséget. És hogy miként védene a járvány ellen? Úgy, hogy ha a viselője megbetegszik, akkor egy jelzést küld. A készülék ehhez szöveti szintén mérné, mi történik a szervezetben, és elsősorban a laktát szintjét ellenőrizné. Ez többnyire mérgezéskor, de akár gyógyszerek hatására is képes megemelkedni. Hepburn úgy véli, ha a bőr alatti jeladó bejelezne, abból gyorsabban le lehetne vonni következtetéseket, így elejét lehetne venni egy fertőzés továbbterjedésének.

A munkát a USS Theodore Roosevelttel történt 2020-as eset inspirálta. A hadihajón több mint ezer tengerész lett koronavírus-fertőzött, miután a kórokozó oda is bejutott. A hajó a tömeges megbetegedések miatt mintegy két hónapig állt, ami a Hepburn szerint nemzetbiztonsági szempontból is aggályos volt, hiszen az idő alatt nem tudták ellátni a nemzet védelmét.