Tam_Bau
MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Készházak mesterfokon

Készházak mesterfokon

Takács Zsuzsa • fotó: kafi, Interhaus-Barta Kft

Interhaus-Barta Kft: energiatakarékos, költséghatékony otthonok.

Minden, ami fából van. Ezzel a szlogennel alapították 25 évvel ezelőtt a céget, amely mára a minőségi könnyűszerkezetes készházak, és fából készült létesítmények elismert tervezőjeként, kivitelezőjeként ismert. A cégtulajdonos testvérpár, hosszú évekig dolgozott Németországban, majd hazatérve egy minőségi technológiát honosítottak meg. Barta Béla üzemvezetőként, Barta Gábor ügyvezetőként, közösen viszi és irányítja a 8 fős családi vállalkozást.

– Fő profilunk a készházak gyártása – kezdte Barta Gábor ügyvezető (képünkön). – Ez Nyugat-Európában jól ismert építkezési mód, nem keverendő össze a faházak, vagy a tengerentúlon alkalmazott „gyorsházak” építésével. Bár éppen a technológia miatt rendkívül gyorsan, akár fél év alatt is megvalósítható.
A szakember elmondta, hogy nagypanelos, előregyártott technológia alkalmazásával üzemi környezetben készítik el az épület fő elemeit. A szendvicsszerkezetű falfödém- és tetőpanelek előregyártó gépsorokon folyamatos ellenőrzés mellett készülnek. Az alapanyag Ausztriából származik. A nyílászárók beépítését, a külső és belső hőszigetelés beépítését, az alapvakolatok elkészítését, gipszkarton felszerelését, glettelést, villamos előszerelést, gépészeti előkészítést, a vizes helyiségekben a szerelőfalak felállítását az üzemben végzik el, így a kivitelezés minősége pontosabbá válik a helyszínen, ideje pedig lerövidül. Reggel darus járművel a helyszínre szállítják, estére áll a ház.

Fontos szempont, hogy bármilyen méretű, alapterületű épület megépíthető ezzel a technológiával, az egyszintes lakóházaktól kezdve a többszintes ingatlanokig. Az egyedi gyártási technológiának köszönhetően szabadon, szinte megkötés nélkül tervezhető bármilyen épületforma és nagyság, ráadásul utólagos bővítésre és átépítésre is alkalmazható. Ha ránéz az ember ezekre az épületekre, semmiben nem különböznek a hagyományos építési móddal készült házaktól, nyugat-európai standardeket alkalmaznak, német és osztrák előírásoknak is megfelelnek. A vázszerkezetre 30 év, az épületekre 5-10 év szavatosságot ad a cég.

Az igazi kérdés az, miért érdemes ezt az építési módot választani, és miért laknak egyre többen készházakban?
Barta Gábor így fogalmazott: – Nagy előnye, hogy jó hő- és hangszigeteléssel rendelkezik, környezetbarát technológia. Alacsony az energiafelhasználása, jó néhány házunk nulla energiafelhasználású, hiszen napelemes rendszerrel építettük ki. További erénye, hogy száraztechnológiával készül, vagyis beköltözés után nem kell tartani a nedvesség hatásától, a penészedéstől. A gyorsaság mellett a kedvező ár-értékarányt is ki kell emelnem, azonos kategóriájú hagyományos ingatlanokkal összehasonlítva akár tíz százalékkal is kedvezőbb lehet az ár. Nem mellékes, hogy eladás esetén a reménybeli új vevő csak akkor kap rá hitelt, ha megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik az ingatlan, illetve a tervező-kivitelező cég. Az Interhaus-Barta Kft. az egész Európára érvényes Európai Műszaki Engedély (ETA) birtokában építi meg a készházakat, ami nemcsak a bentlakók számára

garancia, de a jövőben is biztosíték az értékállóságra.
Ma, az építőiparra nem jó idők járnak, de negyedszázad alatt átéltek már hasonló időszakot. Több megrendelésük a Balaton-felvidékhez köti őket, számos házat építették Szekszárdon, Tolna megyében, de a fő piacuk továbbra is Németország és Ausztria. A legnagyobb gondot a szakemberhiány jelenti, ezért is fontos, hogy időben kezdték a gépesítést, jó hasznát veszik a CNC-s ácsipari szabászgépnek az előkészítés és gyártás során.

A készházak mellett tetőszerkezetek készítését is vállalják, rácsos tartós technológiát alkalmaznak, aminek több előnye is van. Nagy fesztávok hozhatók létre, nincs megkötöttség az egylégterű hatalmas helyiségek áthidalásában sem. Praktikus szempont továbbá, hogy a fújt technológiás cellulózszigetelés rendkívül hatékonyan zárja ki a meleget és a hideget, kiválóan a szigetel. Hagyományos technológiával épült házak tetőszerkezetét is megépítik, de vállalják kisebb építmények, szaunák, kerti lakok, szerszámtárolók, filagóriák, kocsibeállók elkészítését is. Mindent gyártanak, ami fából van.

A személyes figyelem, egyénre szabott tervezés és kivitelezés jellemzi őket. Az elmúlt 25 év titka az, hogy csak kiváló minőséget adnak ki a kezükből. A negyedszázad alatt rengeteg otthont építettek, melyek energia-hatékony, környezetbarát, fenntartható lakókörnyezetet biztosítanak generációk számára.

Bővebb információ kérhető:
Szekszárd, Tartsay V. u. 12. Ipartelep
Telefon: 06-30/916-5316
E-mail: info@interhaus.hu
www.interhaus.hu