MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Kapcsolódások

Kapcsolódások

senior.hu

Jobban érezzük magunkat, ha naponta 6 szomszédnak köszönünk.

Sokkal jobb lesz a közérzetünk, ha több mint egy embert üdvözlünk a napunk során – derül ki a Gallup Nemzeti Egészség és Jólét Index felméréséből. A szakemberek 5 tényezőt vizsgáltak, többek közt a karrier, közösségi, fizikai, pénzügyi és szociális jólétet: a szomszédok üdvözlése egy 0-100 közötti skálán kb. 2 pont növekedést eredményezett, egészen a 6. szomszédig, de az azt követő köszöntéseknek már nem volt mérhető hatása.

Érdekes módon, ha a jólétet jelentő pontokat egyénenként és nem átlagolva nézzük, a 6. szomszéd az, ahol a jólét eléri a csúcsát, társadalmi és közösségi értelemben. A pénzügyi jólét ugyanakkor egyre csak nő és nő, egészen a 11. üdvözlésig, amikor megszűnik az ismételt pozitív társadalmi kapcsolatok mérhető hatása.

A férfiak sokkal gyakrabban köszönnek a szomszédoknak, mint a nők és azok is sűrűbben üdvözlik a körülöttük élőket, akiknek 18 év alatti gyerekük van. A 40 és 65 év közötti résztvevők a leggyakoribb a szomszédokat üdvözlők, a 4 ezer résztvevő 27%-a pedig 5 vagy több szomszédot üdvözölt egy nap.

A felmérések szerint az egyes nemzetek szokásaiban is eltérés van, például az amerikaiak szívesebben köszöntik a szomszédaikat, körülöttük élőket, mint mondjuk az indiaiak vagy a franciák.

Figyelemre méltó, hogy a szomszédok köszöntése a karrier jóléttel (azaz azzal, hogy szeretjük, amit minden nap csinálunk), a fizikai jóléttel (hogy van is energiánk mindehhez) és az anyagi jóléttel (jól menedzseljük a pénzünket) is összefügg. Az utóbbi 3 elem közötti asszociációk sokrétűek és részben a társadalmi és közösségi jóléttel való összefüggéseken keresztül erősíthetők meg.