MENÜ
2024. június 20.
Rafael
Juhok, a napenergia-ipar önkéntes fűnyírói

Juhok, a napenergia-ipar önkéntes fűnyírói

agrotrend.hu • fotó: wsj.com

A kereslet a juhászok esetében is meghaladja a kínálatot.

Birkanyáj amely egy napelemekkel teli mezőn a nyári hőség ellenére, panasz nélkül tartja karban a terület gyepét. Az oklahomai határhoz közeli Deport városában található közel 1500 hektáros napelemfarmon dolgozik Ely Valdez farmvezető, egy 1700 birkából álló nyájjal. Az állatok feladata a terület füvének karbantartása, amely így nem takarja el a napfényt a napelemektől – számolt be a The Wall Steet Journal.

A napelemek körül növekvő növényzetet gondozó juhok keresetté váltak az Amerikai Egyesült Államokban (USA), így a pásztorok évszázadok után újra népszerűségnek örvendenek a térségben. A gyepen legelő birkák évente több millió dollár bevételt termelnek a napelemes farmok rendbetételével országszerte.

„Ez mindannyiunk életét megváltoztatja” – mondta a 45 éves Ely Valdez farmvezető, aki arra számít, hogy az általa felügyelt nyájak hamarosan több százezer dollár bevételt is termelhetnek évente.

Míg 2018-ban mindössze 5000 hektárnyi juhokat foglalkoztató napelemes mező volt fellelhető az USA-ban, az elmúlt időszakban az ilyen területek száma tízezerre emelkedett – az üzletágat ismerők becslései szerint. A lap továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyájak tulajdonosai hektáronként akár évi 500 dollárt is elkérhetnek munkájukért.

Nem véletlen, hogy a juhok munkája ennyire keresett, ugyanis a motoros fűnyírók, amelyek nem tudnak elég könnyen manőverezni a panelek alatt, növelik a berendezések károsodásának kockázatát, ezért korlátozottan használhatók.

A legelő állatok közül a birkák váltak be leginkább a karbantartási feladatra, mivel szelíd állatok, magasságuk által pedig megfelelőek a panelek alatti „fűnyírásra”. Olyan jószágok, mint például a tehenek vagy a lovak túl nagytestűnek bizonyultak, a kecskék pedig amellett, hogy szívesen fogyasztják a káros gyomnövényeket, a vezetékeket is megrágják, továbbá a berendezésekre is felmásznak.

Pásztorélet az Amerikai Egyesült Államokban

Ely Valdez felelős azért az 1700 juhot számláló nyájért, amely a Deport városában található napelemfarmot gondozza. Valdez az állatok őrzésével, a nyáj tulajdonosának kifizetett pénzből részesedést kap. A farmvezetőnek is van saját nyája, amely kétezer állattal három napelemes farmot tart karban. A nyáj őrzésében felesége, három gyermeke és tíz alkalmazottja is besegít.

A deporti juhász korábban egy betonipari vállalat tulajdonosa volt, hét évvel ezelőtt indította el pásztorkodásra szakosodott vállalkozását.

Valdez cégének ötlete egy európai napelemes legeltetésről szóló cikket követően pattant ki, ami felkeltette az érdeklődését, továbbá véletlenül meglátott egy csalódott technikust, aki a házával szemben lévő napelemes mezőn kihajtott növényekkel küzdött. Mindezek következtében hagyta ott a betonüzletet, és kezdetnek 27 anyajuhot vásárolt, amire 30 ezer dollárt (kb. 12 millió forint) költött.

A lap szerint egyes pásztorok azonban annyira elszántak, hogy hitelt is képesek felvenni nyájuk bővítésére. Miután JR Howard juhász Ely Valdezzel és más szakmabeliekkel történt egyeztetés után, részben kölcsönből, mintegy 500 ezer dollárt költött egy megfelelő méretű nyájra, szerződést köthetett a deporti farmot is tulajdonsoként üzemeltető Lightsource BP céggel. Howard az üzlet érdekében elhagyta addigi otthonát, családjával együtt 400 mérföldet (kb. 645 kilométert) utazott.

„Birkaközvetítők” a juhászok és a napenergia-üzletág között

„A juhok a fűnyírás céljára valóban a megfelelő technológiaként szolgálnak” – mutatott rá Michael Baute, a Nashville-ben található Silicon Ranch vállalat felelős alelnöke.

Michael Baute szerint – aki régóta foglalkozik gazdálkodással –, kihívás, hogy elegendő birkát „teremtsenek elő” a napelemfarmokra.

A vállalat alelnöke „birkaközvetítőként” dolgozik a pásztorok és a napenergia-fejlesztők között. Vállalkozását 2018-ban egy bérelt nyájjal indította el, az 50 hektáros Silicon Ranch által üzemeltetett napelemfarmon.

A kereslet a juhászok esetében is meghaladja a kínálatot – hangsúlyozta a portál.

Az Amerikai Napelemes Legelők Egyesülete és az Észak-karolinai Állami Egyetemhez és a Cornell Egyetemhez tartozó iskolák biztosítják a pásztorkodás gyakorlatához kapcsolódó kutatást és képzést, de kezdő szintű tanfolyamokat nehéz találni.