Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Juhok a napelemparkokban

Juhok a napelemparkokban

magro.hu

Sokszor előfordul, hogy egy terület az állattartás és a napelemparkok számára is kiválóan megfelel.

Az ilyen területek közös tulajdonságai, hogy nagyok, nagyjából sík terepen vannak, és sok ideig kapnak napfényt, mivel mentesek a magas növényzettől. Ezért a napenergia-termelők egyre gyakrabban bérelnek mezőgazdasági területeket a működésükhöz. Ám az kérdéses, hogy fér meg egymással az állattenyésztés és a napelemek sora. Anyagunkból kiderül, hogy van megoldás.

Az Arstechnica cikke alapján a Magyar Mezőgazdaság írta meg, hogy a napenergia-termelés növekedése környezetvédelmi előnyökkel jár, de ennek ára a mezőgazdasági termelés csökkenése lehet. Ezért egyre nagyobb az érdeklődés az iránt, hogy megtalálják a mezőgazdasági és a napenergia-termelés egy helyen történő alkalmazásának megoldását. Todd Schmit, a Cornell Egyetem agrárgazdaságtanának docense a juhok közreműködését tartja jó megoldásnak.

Előfordul, hogy egy terület az állattartás és a napelemparkok számára is kiválóan megfelel - Fotók: Cornell UniversityElőfordul, hogy egy terület az állattartás és a napelemparkok számára is kiválóan megfelel – Fotók: Cornell University
Ez még egy új terület, de egyes gazdák már olyan partnerkapcsolatban állnak a napenergia-termelőkkel, ami szerint a földjeiket legeltetésre használják.

A napelemgyártó vállalatok fizetnek a gazdáknak, hogy juhaikat a területükre küldjék, az állatok pedig elfogyasztják a gyomokat és más növényeket, amelyek olyan mértékben megnőttek, vagy megnőnének hogy eltakarnák a Napot a panelektől. Ennek az együttműködésnek köszönhetően a birkáknak jut táplálék, a gazdák kapnak fizetést, a napenergia-termelők pedig gyomirtók és fűkaszák nélkül kezelt felületet kapnak. Az iparág az Amerikai Napelemes Legeltetési Szövetség (ASGA) jelentése szerint 2017 óta folyamatosan bővül New York államban. Jelenleg 900 hektáros napenergiát termelő területét legeltetik. Ám ezt még tovább is lehet növelni.

Miért pont juhok?

A juhok több okból is kiválóan alkalmasak a napelemes gazdaságok legeltetésére. Alacsonyabbak, mint a tehenek és a lovak, ráadásul a legtöbb növényfajt megeszik. A kecskék ezzel szemben viszont szinte mindent megrágnak, ami a napelemes farmokon kockázatot jelent.

„A tehenek és a lovak túl nagyok, így károkat okozhatnak, ha a panelekhez dörgölőzve vakaróznak. „A kecskék megeszik a vezetékeket, a juhok nem. A birkák tökéletes köztes megoldásnak számítanak – mondta Schmit.”

Schmit 3 évre nyert egy 500 ezer dolláros támogatást kapott arra hogy segítségével a napelemes juhászat kiterjesztését egy üzleti szövetkezet vagy termelői tulajdonú szervezet létrehozásával valósítsa meg.

Együttműködésre törekszenek a gazdákkal a napelemparkok üzemeltetői

A projekt címe: „Új hajnal a juhászok számára: Legelő juhok közüzemi méretű napelemes rendszerek alatt.” Schmit együttműködést kötött különböző gazdálkodókkal, napenergia-ipari szakemberekkel és az ASGA nonprofit szervezettel, ami összekapcsolja a juhtenyésztőket a napenergia-termelőkkel. A folyamat során a jelenlegi és leendő gazdálkodókkal folytatnak tárgyalásokat a közös igényeikről és céljaikról, valamint a szervezetre vonatkozó közös elképzeléseikről. Az, hogy milyen formában és milyen szolgáltatásokat fog nyújtani a szervezet, még alakul. Schmit szerint a napenergia-üzemeltetők legtöbbje inkább csak egyetlen szervezettel szeretne üzletelni, mint több farmmal. A szervezet tehát egyfajta kapcsolattartó pont lehetne a juhászok és köztük. A gazdák közötti megegyezés elérése azonban időbe telik.

Példamutató rendszereket alakítanak ki

Schmit elmondta, hogy bár az Új Hajnal inkább New York-ra és az Egyesült Államok északkeleti országrészeire összpontosít, a folyamat során csapatával olyan eszközöket, útmutatókat és pénzügyi megvalósíthatósági sablonokat fognak kidolgozni, amelyeket más csoportok is használhatnak, akik hasonló szervezeteket szeretnének létrehozni.

„Olyan dolgokat akarunk kifejleszteni, amelyeket az iparág, a gazdaságok, a fejlesztők használhatnak. Így nem kell mindenkinek a nulláról kezdeni” – mondta.