Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
„Jobbak voltunk, többek lettünk, céljaink nagy részét teljesítettük”

„Jobbak voltunk, többek lettünk, céljaink nagy részét teljesítettük”

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Még több hozzáadott érték a Tam-Bau Építőipari Kft. életében.

A hozzáadott érték, az innováció továbbra is a cég mozgatórugója. A Tamási székhelyű Tam-Bau Építőipari Kft. több mint harminc éves múltra tekint vissza, Észak-Tolna megyében és országosan egyaránt meghatározó építőipari vállalkozásként jegyzik. Az ágazatot sújtó gazdasági helyzetben nemcsak növekedni tudtak, de a korábbi évekhez hasonlóan jelentős technika-technológiai fejlesztéseket hajtottak végre. Kólya József tulajdonos cégvezetőt az elmúlt év összegzése mellett a 2024-es tervekről és kilátásokról kérdeztük.

– A 2023-as év tendenciózusan illeszkedik a Tam-Bau Kft. életébe: jobbak voltunk, többek lettünk, céljaink nagy részét teljesíteni tudtuk. Természetesen az előző évek viszonylatában értendő a megfogalmazás, és némiképpen megnyugtató visszaigazolás számomra, hogy ezt a megállapítást évről-évre megtehetem. El kell mondani ugyanakkor, hogy piacorientált szakmai vállalkozásként nem volt egyszerű ezeket a magunk felé támasztott kritériumokat elérni.

–Ez annál is inkább értékelendő, mert 2022-ben fennállása óta a legeredményesebb évet zárta a Tam-Bau Kft., vagyis az elmúlt időszakban már igen magasra került a mérce. Mindeközben az építőipari ágazat több éve válságban van…
– Valóban, a 2022-es évtől kezdődődően, egészen a 2024-es évre előretekintve is, az építőipari előrejelzések nem nevezhetők felhőtlenül pozitívnak. De a kedves olvasók talán emlékeznek arra, hogy a korábbi évindítás alkalmával abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy egy, a cégünk életében mamutberuházásnak minősíthető projekt áthúzódó munkálatairól számolhattam be. Nos, ezt a beruházást tavaly második félévre, határ-
időre, sőt, korábban átadtuk, és a megrendelő legnagyobb elégedettségét nyilvánította ki. Ez a legjobb visszajelzés számunkra. Cégünk nagyságrendje, kapacitásunkat tekintve, igényli ezeket a nagyberuházásokat, és 2024-ben is azon leszünk, hogy ránk bízzanak ilyen nagyságrendű munkákat. Természetesen régi és új partnereinknek, Észak-Tolna me-
gye agrár- és, ipari vállalkozásainak, valamint a magánmegrendelőknek az igényeit is teljesíteni tudtuk, ami éppoly fontos számomra. Az építőmesteri üzletágunk kiemelkedő eredményt hozott, idén pedig innovatív lépésekkel új perspektívát nyitunk.

– Konkrétan mit jelent ez?
– Az ingatlangazdálkodásban rejlő lehetőségeinket tárjuk fel.
A volt telephelyünkön, 2,5 hektáron elterülő elhagyott ingatlanon ipari célú bérbeadást tervezünk. A volt szovjet laktanya területéről van szó, ahol az igényeknek megfelelő infrastruktúrával látjuk el és alakítjuk ki az ingatlanokat, a jelentkezők igénye szerint bérbeadásban és értékesítésben is gondolkodunk. Ezt a Tam-Bau Kft. által működtetett ipari park-ként építjük ki és működtetjük a jövőben. Más településeken meglévő saját tulajdonú ingatlanok, családi házak építése terén is tervezzük a továbblépést. Utóbbi esetében a CSOK újraindítása jelenthet katalizátort az igénylők, a vásárlók részéről.

– Ez mindenképpen újdonságot jelent a cég profilját tekintve. Mi a helyzet az egyik legfontosabb ágazattal, a nehézgépes üzletággal?
– A 2023-as év eredménymutatói nem röpködtek a magaslatokban, a célunk is az volt, hogy ’22 mélyrepülése után többet hozzunk ki. És ez sikerült is, tehát nem vagyok elégedetlen a körülmények ismeretében. Alkalomszerű lehetőségünk adódott arra, hogy részt vegyünk egy nemzeti határainkat átlépő földmunka projektben, ez most indul, és teljesen új kihívást jelent, mert még nem dolgoztunk külföldön. Ez műszaki megfelelés és financiális oldalról is nagy kihívást jelent, bízom benne, hogy sikerrel teljesítjük, személyesen irányításom mellett. Mindezt természetesen megalapozta, hogy a termelőerő- kapacitásunkat tavaly is fejlesztettük, Catepillar földmunkagépeket, (dózert, lánctalpas kotrót) vásároltunk, ez a minőségi és hatékony munkavégzésünk alapja.

– A kereskedelmi ágazat a régió ellátásban tölt be fontos szerepet. Változott ez a pozíció?
– Nem változott, és ma már elmondhatjuk, hogy a térségünkben a Transportbeton, valamint a kis betontermékek gyártása, értékesítése egybecseng a Tam-Bau Kft. nevével. Nagyon komoly mennyiséget tudtunk forgalmazni szigorú minőségi előírások betartásával, számos nehezítő körülmény kiküszöbölésével. A kereskedelmi üzletágunk az építőmesteri üzletághoz hasonlóan kiemelkedően vette az akadályt.

– Háromból két üzletág tavaly kiemelkedően teljesített, az idei év pedig újdonságokat, még több hozzáadott értéket ígér. Elégedett?
– A körülményeket, a vállalkozásunk gazdasági társadalmi környezetét, partnereinket figyelembe véve kifejezetten elégedett vagyok. Ezt az eredményt továbbfejleszteni, új innovációkat életre hívni, a meglévő rendszerünkbe építeni, szervezeti-strukturális szinten lépést tartani, ez a 2024-es év kihívása. Mint mindig, most is az a célom, hogy minden évben egy kicsit jobbá váljunk.