MENÜ
2023. szeptember 24.
Gellért, Mercédesz
„Jó diagnosztika nélkül nincs színvonalas gyógyítás”

„Jó diagnosztika nélkül nincs színvonalas gyógyítás”

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Nyitott MR vizsgálat Szekszárdon – gyors és precíz diagnózis.

A régióban egyedülálló diagnosztikai szolgáltatást nyújt a Spirit MR, ahol beutaló és várakozás nélkül, barátságos környezetben fogadják a pácienseket. Korszerű, 280 fokban nyitott MR géppel készülnek a felvételek, így a gyermekek, a szorongással élők, a betegséggel küszködők számára is könnyebben elérhetővé válik az MR vizsgálat. A Spirit Egészségcentrum és a kórház bejárata mellett működő központ hétfőtől péntekig bejelentkezés után fogadja a betegeket.

– Az MR diagnosztika ma már az orvostudomány olyan speciális eszközévé vált, mely nagyban segíti az orvosokat a diagnózis felállításában. Az MR vizsgálat fájdalommentes, mellékhatása nem ismert, vagyis az emberi szervezetre nincsen káros hatása – mondta Szauer Márk, vezető radiográfus. – Nyitott, modern MR berendezéssel végezzük a vizsgálatokat. Ez azt jelenti, hogy a pácienseknek nem kell egy zárt csőben feküdni, ennek ellenére precíz képet kapunk a vizsgált területről.

– Milyen vizsgálatokat végeznek el itt, a Spirit MR-ben?
– Natív, vagyis kontraszt anyag nélküli vizsgálatokat végzünk el. A vizsgált testtájak, régiók a következők: koponya-, gerinc- (nyaki-, háti-, ágyéki-)-vizsgálat, keresztcsont-, farokcsont-, valamint izületi (váll-, könyök-, csukló-, kézfej-, csípő-, térd-, boka és lábfej-, sarok-, lábszár)-vizsgálat lehetséges központunkban. Megelőző és kombinált szűrővizsgálatot is kérhetnek a hozzánk fordulók, például stroke, demencia, szédülés, feledékenység, vagy különböző fejfájások kivizsgálására. Ezenkívül izületi fájdalmak diagnosztizálása miatt is felkeresnek bennünket.

– Sokan tartanak tőle, mire készülhetünk fel, hogyan zajlik egy vizsgálat?
– Egy körülbelül tíz perces adatfelvétel előzi meg a vizsgálatot. Egyszerre egy régiót vizsgálunk, általában minimum 20, maximum 50 percig tart egy-egy vizsgálat. Ezalatt mozdulatlanul kell feküdni a páciensnek, de arra is lehetőség van, hogy menetközben jelezzen, ha köhögnie kell, vagy bármi problémája van. Ilyenkor szünetet tudunk tartani, majd újra folytatjuk, nem kell elölről kezdeni az egész felvételt. Az elkészült képi anyagot azonnal megkapja a páciens CD-n, az írásos értékelés maximum három munkanapon belül készül el. Kérésre sürgősségi leletezést tudunk biztosítani, valamint a leletet akár angol nyelven is kérhetik a páciensek. Az orvosi értékelést e-mailen vagy postán továbbítjuk, illetve személyesen is átvehető.

– Mi a különbség a nyitott és a zárt csőszerű MR között, ugyanolyan pontos mindkettő?
– A zárt és nyitott MR közötti legnagyobb különbség az, hogy a mágneses tér más módon keletkezik. A nyitott MR-ek nyitottságukból adódóan kisebb térerővel rendelkeznek, ezért tartanak a vizsgálatok 5-10 perccel tovább. Cserébe a páciens nincs bezárva, a hozzátartozója mellette lehet és mivel sokkal halkabb, így közben rádiót, zenét, mesét lehet hallgatni, hogy jobban teljen az idő, sokan el is alszanak vizsgálat közben. Speciális protokollokkal és dedikált tekercsekkel is rendelkezünk egyes területekre és problémákra (pl.: csukló, váll, térd, gerinc, koponya vizsgálatok), ami tovább növeli ezen régiók vizsgálati pontosságát.

– Az orvosi diagnózis elkészítéséhez rendkívül nagy segítség lehet az MR-képalkotás pontossága, de hatalmas előny a beteg szempontjából a gyorsaság is. Mennyi időn belül tudnak időpontot adni?
– Néhány napon belül, de indokolt esetben akár aznap is tudunk időpontot biztosítani. Telefonon, e-mailen vagy személyesen is bejelentkezhetnek a páciensek, a kapott időpont esetén már nem kell várakozni. Fontosnak tartom, hogy itt, a központban kellemes környezet, barátságos fogadtatás várja a pácienseket. Gyermekekkel is könnyebb a szülők dolga, végig a kicsik mellett maradhatnak, mesélhetnek, beszélhetnek hozzájuk, ami oldja az esetleges félelmet. Ugyanez jellemző a klausztrofóbiás, vagy akár nagy fájdalommal élő idősebb korosztályra is. Van, akinek ajánlom, hogy reggel jöjjön, aludjon a vizsgálat közben, vagy zenét is hallgathat, nincsen ijesztően hangos gépzaj sem.

– Jó dolog mindezt hallani, de mennyire elérhető ez a szolgáltatás?
– Térítéses szolgáltatásról van szó, de saját egészségbiztosítótól hozott beutalóval ingyenes. Egészségpénztári kártyát is elfogadunk, munkáltatóként, magánszemélyként VIP Egészségutalvány is vásárolható a központban, ami korlátlan ideig bármilyen vizsgálatra felhasználható. Magán egészségbiztosítók és a munkáltatók a vizsgálatot téríthetik. Bankkártyát, SZÉP kártyát, Egészségpénztári kártyát (Vitamin stb.) is elfogadunk. Saját parkolónkban könnyen és ingyen parkolhat. Több sportegyesülettel van kapcsolatunk, ott szerződéssel lehetőség van egyedi kedvezményekre, illetve akár sürgősségi leletezésre is.