Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Iskola a határon: fenntartható, biciklipályával a tetején

Iskola a határon: fenntartható, biciklipályával a tetején

octogon.hu

A tervek szerint 2021-ben kezdik el építeni.

Egy zöld növényekbe csomagolt, hatemeletes iskola, amelynek tetejét kerékpárpálya borítja - ha megvalósul a Nudes építésziroda terve, akkor nemcsak ai indiai Puné város új szimbóluma lehet az erdészeti iskola épülete, de lendületet adhat a térség iskolafejlesztési projektjeinek is. 

Puné háromórányira helyezkedik el Mumbaitól, a város az elmúlt évtizedben az információs és kommunikációs társaságok letelepedésének köszönhetően indult fejlődésnek. Fontos ipari központ, India egyik Szílicium-völgyeként is emlegetik, kiemelt kutatási központ és egyetemi város. A gyors urbanizáció azonban magával hozta káros hatásait is, India nyolcadik legnépesebb városáról van szó, amely szenved a rossz levegőtől.

Nuru Karim, a Nudes alapítója szerint viszont az épülettel éppen erre reflektálnak: „az épület zöld, élő bőre megtisztítja a levegőt a szennyező anyagoktól, és így jobb életkörülményeket teremthet a környezetében”.

A biciklipályával pedig a város egy másik problémáját orvosolnák, ugyanis szokás szerint mindent leuraltak az autók, nincsenek bicikliutak, de egy könnyű esti sétára sem érdemes vállalkozni a forgalom és a szennyezés miatt.

A homlokzaton lévő növények ápolását profi kertészekre bíznák, a diákoknak pedig lehetővé tennék, hogy az alsó szinten zöldséget termesszenek. A levegőtisztító hatásuk mellett a zöld növények az épület hűtéséről is gondoskodnának, de a zajcsökkentésben is lenne szerepük. A tervek szerint 18 éves korig várják a gyermekeket, akik már úgy lépnének bele a felnőttkorba, hogy kellő ismerettel rendelkeznek a környezetvédelem fontosságáról. A világjárvány következtében az iskola építését várhatóan csak 2021-ben kezdik meg.