Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Ingyen laptoppal támogatják a hajléktalanok álláskeresését

Ingyen laptoppal támogatják a hajléktalanok álláskeresését

hvg.hu

Az Egyesült Királyságban is problémát jelent a társadalom szélére sodródott egyének felzárkóztatása.

 Cornwall megyében ingyen osztogatott laptopokkal próbálják orvosolni a gondok egyik felét. Egy jótékonysági szervezet és a délnyugat-angliai Cornwall megye tanácsa ingyen ad laptopokat helyi hajléktalanoknak, hogy munkát kereshessenek, és egészségügyi szolgáltatásokat vehessenek igénybe. Ezek ugyanis a BBC szerint egyre inkább az online térben igényelhetők, ám eszköz nélkül még a tájékozódás is lehetetlen.

A projektet a St Petrocs ötlete, mely képzést is biztosít azoknak, akik nem tudnak lépést tartani a technológia rohamléptékű fejlődésével. A szervezet ugyanakkor nem kizárólag hajléktalanokat támogat: azok is jelezhetik igényüket, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel.

A BBC példaként említi egy helyi férfi, Richard Walmsley kálváriáját, aki azt követően vált hajléktalanná, hogy egy baleset miatt nem tudott tovább dolgozni. Ő a saját bevallása szerint az iskolában látott utoljára digitális eszközöket, így sem az internettel, sem a mai notebookok használatával nem boldogul. Walmsley ezért is jelentkezett a St Petrocs programjára, mely során hat képzett segítővel kommunikálhat, miközben felfedezi az online világ előnyeit. A szervezet kapacitása azonban véges: mindössze 70 készüléket (ezek közt nemcsak laptopok, hanem táblagépek is vannak) tud felajánlani, de azokat is csak bizonyos ideig.

Egy korábbi felmérés szerint Cornwall megye és a hozzá közel eső Scilly-szigetek lakosságának nagyjából 13 százaléka soha nem használta az internetet, és a felnőttek negyede nem rendelkezik a 21. században nélkülözhetetlennek számító digitális írástudással.