MENÜ
2024. június 15.
Jolán, Vid
Idős sofőröket érintő változások jöhetnek

Idős sofőröket érintő változások jöhetnek

portfolio.hu

Egy készülőben lévő EU-s módosítás szerint a közeljövőben új szabályok vonatkozhatnak az idősebb sofőrökre.

Ha valaki meg szeretné tartani motorgépjárműre érvényes jogosítványát 70 év felett is, annak meg kell majd ismételnie bizonyos teszteket. A módosítás célja, hogy növeljék a biztonságot az utakon.

Ez azt jelentené, hogy 70 év felett minenkinek igazolnia kellene, hogy továbbra is alkalmas motorgépjárművek vezetésére. Az EU a módosítással azt szeretné elérni, hogy 2050-re egy halálos baleset se történjen a közutakon.

A terv szerint 2030-ra a felére csökkentenék a halálos balesetek számát, ami egy év leforgása alatt kevesebb mint 10 ezer ilyen típusú elhalálozást jelent. A német Bild szerint 2022-ben 20 600-an vesztették életüket az európai utakon.

EGYELŐRE NEM TISZTÁZOTT, HOGYAN IS NÉZNÉNEK KI AZ IDŐS SOFŐRÖKET ÉRINTŐ TESZTELÉSEK, VÉLHETŐEN MINDEN ORSZÁG SAJÁT MAGA HOZ MAJD DÖNTÉST A KÉRDÉST ILLETŐEN - ÍRJA A LAP.

Néhány országban már ma is van ilyen szabályozás, Szlovákiában például az érvényes előírások szerint a 65 év feletti személyek ötévente kötelesek orvosi kivizsgáláson átesni - emlékeztet a pozsonyi Paraméter. Németországban a hivatalok közúti baleset után is kötelezhetik a sofőrt alkalmatossági tesztet végeztetni, és csak ennek elvégzését követően vehetik el tőle a jogosítványát.

Dániában a 75 év feletti személyeknek orvosi igazolást kell felmutatniuk, 80 év felett pedig minden évben kérvényt kell benyújtani. Spanyolországban 65 év felett ötévente meg kell újítani a jogosítványt, Nagy-Britanniában pedig 70 év felett háromévente, de a kérvényben még fel kell tüntetni minden egészségügyi problémát. Olaszországban a legszigorúbbak a szabályok: a jogosítványt már 50 év felett ötévente meg kell újítani. A 70 éven felülieknek ezt háromévente, a 80 éven felülieknek pedig kétévekell elvégezniük kell elvégezniük.

Eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

https://www.portfolio.hu/global/20230315/valtozhatnak-a-jogositvany-szabalyai-az-egesz-eu-ban-sokan-bukhatjak-a-vezetoi-engedelyt-602982