Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Horvátország megkezdheti az euróérmék gyártását

Horvátország megkezdheti az euróérmék gyártását

hvg.hu

Megállapodást írt alá az Európai Bizottság, a tagállamokat tömörítő Eurocsoport és a Horvát Nemzeti Bank elnöke.

Horvátország még nem tagja az euróövezetnek. A kuna azonban 2020 július 10-től az árfolyammechanizmus (ERM II) része. Az egyetértési megállapodás aláírása az egyik szokásos előkészítő lépés, amikor egy euróövezeten kívüli tagállam csatlakozni kíván az euróövezethez. Az euróérmék előállításához kapcsolódó feladatok összetettsége miatt a csatlakozni szándékozó tagállamoknak jóval azelőtt el kell kezdeniük a felkészülést, mielőtt ténylegesen is bevezetnék az eurót. Ennek várható időpontja 2023. január 1-je.

Az egyetértési megállapodás aláírása lehetővé teszi Horvátország számára, hogy megkapja az eurótesztérmék veréséhez szükséges műszaki dokumentációt. A Bizottság és az euróövezet nemzeti pénzverdei is átruházzák Horvátországra a szükséges szerzői jogokat és pénzverési eszközöket.

A közös pénzt használó tagállamok övezetének jelenleg 19 ország a tagja, a horvátok lesznek a huszadikok, őket pedig minden bizonnyal Bulgária követi 2024-től. A kimaradó országok – Dánia, Magyarország, Csehország, Lengyelország, Románia, Svédország – közül a dánokat nem terheli az a kötelezettség, hogy bevezessék az eurót, ugyanis a csatlakozásukkor ezzel a feltétellel léptek be.

Magyarország esetében még céldátum sincs, sőt. Egy hónappal ezelőtt Matolcsy György jegybankelnök azt mondta

Magyarország akkor csatlakozik az eurózónához, ha az euró megfelelően fejlett lesz.

Matolcsy szerint a közös uniós pénzzel eddig a tagállamok többsége veszített.