Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Hónapról hónapra él a magyarok 40 százaléka

Hónapról hónapra él a magyarok 40 százaléka

hvg.hu

A Generali felmérése szerint a lakosság közel fele semennyit sem tud félretenni a havi fizetéséből.

A hazai lakosság havonta átlagosan 30 ezer forintot tud megtakarítani, ugyanakkor 40 százaléka még mindig nem tud kisebb összeget sem félretenni a jövőre, derül ki a Generali Biztosító legfrissebb reprezentatív kutatásából, amely a hazai 18-65 éves lakosságot szondázta.

A Generali tavaly is felmérte a lakosság pénzügyi tudatosságát, megtakarítási szokásait és a nyugdíjas évekhez kapcsolódó elvárásait. 2022-höz képest a fent említett 40 százalék még minimális csökkenést is jelent. Azoknak pedig szintén minimálisan nőtt az aránya, akik 150 ezer forintnál is nagyobb plusz havi összeggel gazdálkodhatnak, de utóbbiak még mindig a válaszadók csupán 5 százalékát teszik ki.

Ismert, hogy a magyar népességszám folyamatosan csökken, a társadalom elöregedő. A népesedési tendenciák fényében a Generali kutatása még súlyosabb képet vázol fel: a válaszadók többsége nem remél javulást a nyugdíjasok életszínvonalával kapcsolatban. A megkérdezettek 22 százaléka véli úgy, hogy 20-30 év elteltével valamelyest romlanak majd az idősek kilátásai, 35 százalékuk szerint viszont sokkal rosszabb lesz a helyzet. 30 százalékuk szerint nem lesz változás a jelenlegi állapothoz képest, és mindössze 13 százalék gondolja úgy, hogy kedvezőbbek lesznek a körülmények a jövőben.

A hazai lakosság ideálisan havi 82 ezer forintnyi nyugdíjcélú megtakarítással érezné úgy, hogy megfelelő életszínvonalat tud magának teremteni a nyugdíjas évekre.

A felmérés eredményei alapján a magyarok több mint fele pesszimistán gondolkodik az állami ellátórendszerről: arra számítanak, hogy öregkorukra már nem kapnak elegendő anyagi támogatást a központi költségvetésből. A tavalyi 59 százalékhoz képest idén a válaszadók 55 százaléka még mindig úgy gondolja, hogy az állami nyugdíjrendszer össze fog dőlni. A válaszadók 48 százaléka számítása szerint idős korában is dolgozni fog, hogy biztosíthassa a megélhetését.